Nagyvilág

Pórázon tartotta lányát az amstetteni rém

Újabb információ került napvilágra az amstetteni rém házáról. A rendőrség számára egy eddig ismeretlen, használaton kívüli lejáratot fedeztek fel a vérfertőzés helyszínén, ahol saját lányát 24 éven át tartotta fogságban a gyanúsított Josef Fritzl.

A most 73 éves férfi, aki végzettségét tekintve mérnök, 1978-ben kért engedély arra, hogy házát L alakban, egy toldalékszárnnyal egészítse ki. A hatóságok gyanúja szerint már ekkor kitervelte a földalatti tömlöc tervét, amit az átépítés alatt meg is valósított.

A ház az 1890-es években épülhetett és ebből az eredeti lakóépületből vezetett a pince, amely akkoriban nem lehetett több 35 négyzetméternél. Ide zárta be 1984-ben az akkor 18 éves lányát, akit eleinte pórázon tartott. Akkora mozgástere volt csak Elisabethnek, hogy a vécére el tudjon menni. Akkor kezdte csak kibővíteni a helyet, amikor megszülettek az első gyermekei a lányától. Ekkor helyezte át a most felfedezett lejárót egy a kert végében lévő műhelyben, egy szerszámos polc mögött. Két, rádió-távirányítással működtethető acélajtó zárja le, csak azokon keresztül lehet lejutni a tömlöcbe. A “külső” ajtó részben betonból van kiöntve, és körülbelül három mázsát nyom. Egy betontömbbel és acélajtóval torlaszolta el a férfi a régi lejáratot.

Josef Fritzl-t azzal gyanúsítják, hogy 24 évig tartotta fogva saját lányát a házuk pincéjében, ahol többször meg is erőszakolta őt, majd a vérfertőzésből 7 gyermek született. Köztük hárman az anyjukkal éltek a pincében, egy gyermek néhány napos korában meghalt. Másik hármat a „nagyszülők” vettek magukhoz, ők úgy nőttek fel, hogy sejtelmük sem volt testvéreikről. Mindannyiukat a külvilágtól elzártan, szigorú orvosi-pszichiátriai felügyelet alatt ápolják, hogy mielőbb felépülhessenek az átélt testi és lelki traumából.

Az ügyészség pszichiátriai szakértői vizsgálatot kért annak megállapítására, hogy a vérfertőzéssel gyanúsított mérnök beszámítható-e. A férfi ügyvédje a Der Standard hétfői számában közölte: ő ugyancsak szakértői vizsgálatot kezdeményezett, mert álláspontja szerint, védencének nem börtönben, hanem zárt intézetben lenne a helye.

A rendőrség nem adott még választ arra, hogy 1984 és 1993 között a tömlöccé alakított pince még csupán egyetlen helyiségből állt-e, így az időközben megszületett kicsik mindannyiszor szemtanúi voltak, hogy Josef Fritzl erőszakot követ el az anyjukon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik