Belföld

Százmillióba kerül a kormányátalakítás?

A Fidesz szerint egy év alatt 100 millió forint pluszkiadást jelent a kormányátalakítás. Ebben benne van a leköszönő politikusok végkielégítése, az új miniszterek és államtitkárok fizetése.

Nem igaz, hogy a kormányátalakítás nem kerül pénzbe, és az sem igaz, hogy nem lettek új pozíciók, hiszen kettővel több miniszter és eggyel több államtitkár dolgozik az új struktúrában – mondta Balsai István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője kedden, annak kapcsán, hogy az Országgyűlés elfogadta az új kormányszerkezetet tartalmazó törvényjavaslatot.

A kormányátalakítás egy évre számítva 100 millió forint pluszkiadással terheli az adófizetőket. Ebből 24 milliót jelent a leköszönő miniszterek és államtitkárok végkielégítése, 40 millióba kerül a két új miniszter és egy új államtitkár fizetése, a fennmaradó összeget pedig a gépkocsik, titkárságok, kabinetek és egyéb járulékos költségek teszik ki. Balsai István szerint a társadalmi támogatását és hitelét vesztett Gyurcsány Ferenc tisztességes megoldásként választhatta volna azt, hogy lemond, vagy programot hirdet és bizalmat kér kormánya számára. A miniszterelnök azonban a „tisztességtelen utat választotta” – fogalmazott.

Az Országgyűlés kedden 200 igen és 142 nem szavazattal elfogadta az új kormányszerkezetet tartalmazó törvényjavaslatot. A minisztériumok felsorolásáról szóló törvénymódosítás szerint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, továbbá az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium helyén három új tárca jön létre: az infrastrukturális ügyekért felelős Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, a gazdaságfejlesztési ügyekért felelős Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, illetve az önkormányzati és az önkormányzatokhoz szorosan kapcsolódó más ügyekért felelős Önkormányzati Minisztérium.

A törvény emellett lehetővé teszi, hogy egyes minisztériumokban – az igazságügyi és rendészeti, az oktatási és kulturális, valamint a szociális és munkaügyi tárcánál – két államtitkár működhessen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik