Belföld

26 fok és zápor várható

Hétfőn a sok napsütés mellett időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet, és keleten, északkeleten helyenként záporeső, egy-egy zivatar is valószínű, másutt legfeljebb néhol fordulhat elő zápor. Hasonló idő lesz kedden is.

Éjszaka derült, száraz idő lesz. Kedden is sok napsütésre számíthatunk, az időnként megnövekvő gomolyfelhőzetből főként északon, északkeleten várható helyenként záporeső, esetleg zivatar – jelentette az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Többnyire mérsékelt lesz a változó irányú szél, de zivatar környezetében erős vagy viharos széllökés is lehet.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 4 és 9 fok között alakul, néhol kissé hidegebb is valószínű.
A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 21 és 26 fok között várható.

Kontinensünk nagyobb részén felhőoszlató hatású, leszálló légmozgások alakítják az időjárást, ezért sokat süt a nap, csendes az idő. A Földközi-tenger nyugati medencéjében ugyanakkor egy gyengülőben lévő ciklon hatására sok a felhő, és többfelé esik az eső.

A hőmérséklet csúcsértéke Kelet-, Délkelet-Európában és a Földközi-tenger nyugati medencéjének tartósan csapadékos területein általában 15 és 21 fok között alakul. Ennél hidegebbet mérnek a Skandináv-félsziget északi felén és Oroszország legészakibb tájain.

Európa többi részén 21, 26 fok a jellemző délutáni hőmérséklet. A Kárpát-medencében folytatódik a jobbára napos idő, kedden egy-két fokkal tovább erősödik a nappali felmelegedés, emellett főként északkeleten záporok, zivatarok is kialakulhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik