Belföld

A magyar családpolitikát bírálta a pápa

Keményen bírálta a kormány családpolitikáját, különösen az azonos neműek együttélésének polgárjogi elismerését XVI. Benedek pápa, amikor a magyar püspöki delegáció előtt mondott beszédet szombaton. A kormányszóvivő reakciójában közölte: bárki az alkotmánybírósághoz fordulhat.

A kormányszóvivő szerint ha valakinek aggályai vetődnek fel egy törvénnyel kapcsolatban, akkor az alkotmánybírósághoz fordulhat, hiszen ennek a független testületnek a feladata állást foglalni ilyen kérdésekben. Daróczi Dávid ezt arra reagálva nyilatkozta, hogy szombaton a magyar főpapokat fogadva a pápa dicsérte a katolikus klérus ellenállását az azonos neműek párkapcsolatának hivatalos elismerésével szemben.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: van Magyarországon nagyjából egymillió ember, akik tartós kapcsolatban élnek együtt, de nem kötöttek házasságot, emiatt egy sor területen hátrányt szenvednek azokhoz képest, akik házasságban élnek. A kormány nekik szeretett volna lehetőséget adni arra, hogy a leghétköznapibb ügyekben, például az örökösödésnél vagy bizonyos szociális ügyeknél ne érje őket hátrányos megkülönböztetés. Erről szól a törvény, amelyet a kormány javaslata alapján az Országgyűlés nagy többséggel támogatott – jelentette ki Daróczi Dávid.

XVI. Benedek szombaton a magyar püspöki delegáció előtt mondott beszédében úgy fogalmazott: “jogos volt kritikátok a homoszexuálisok együttélésének polgárjogi elismerésével kapcsolatosan, mert az nemcsak az Egyház tanításával ellentétes, hanem a magyar alkotmánnyal is. Hozzáfűzte: “ez a helyzet, amelyet súlyosbít a nagycsaládosoknak juttatott támogatások rendszerének hiányossága, a születésszám drasztikus csökkenéséhez vezetett, s ezt még drámaibbá teszi a magzatelhajtások elterjedt gyakorlata.”

A pápa általában is pálcát tört a házasságkötés nélküli együttélés terjedése fölött, amelyet az elvilágiasodás velejárójának nevezett. Mint mondta, ennek legfőbb kárvallottja a család, amely “Magyarországon is súlyos válságon megy keresztül. Ez jól látható a házasságkötések számának apadásán és a válások számának jelentős emelkedésén”.

A magyar püspöki konferencia tagjai ötévente szokásos ad limina látogatáson tartózkodtak a Vatikánban, ahol szombaton fogadta őket az egyházfő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik