Belföld

Szanyi Tibor válthatja Lendvait

Hamarosan tisztújítás lesz a szocialista képviselőcsoport vezetésében. A jelenlegi frakcióvezető, Lendvai Ildikó mellett Szanyi Tibor és Mesterházy Attila neve is felmerült aspiránsként – tudta meg a Népszabadság.

Az egyik szocialista munkacsoport Mesterházy Attilát, a jelenlegi frakcióvezető-helyettest látná szívesen júniustól a képviselőcsoport vezetői székében, mondván, új korszakhoz új arc kell, Mesterházy pedig gyakorlott, lendületes, fiatal és jól ismeri a frakcióbeli viszonyokat. A Brüsszelben tartózkodó Mesterházy Attila a lap megkeresésére elmondta: továbbra is a frakcióvezető-helyettesi posztra aspirál, mert ezt tartja a “leginkább testhezálló” feladatnak.

A frakcióvezetőségre azonban egyesek szerint nemcsak Mesterházynak, de a kormány politikájával szemben gyakran markáns kritikát megfogalmazó Szanyi Tibornak is van esélye. A Népszabadság úgy értesült, hogy Szanyi egyelőre még nem döntötte el, hogy a frakcióvezetői vagy frakcióvezető-helyettesi posztért indul-e a tisztújításon, de várhatóan megméretteti magát valamelyik tisztségért.

A Magyar Nemzet információi szerint szóba jöhet még Gál J. Zoltán, Tóbiás József és Baráth Etele ringbe szállása is.

A tisztújítás további mozgásokat is hozott, a hét elején lemondott ügyvezetői posztjáról Varju László frakcióigazgató, mondván, Lamperth Mónika elnöki kabinetvezetői kinevezésével a megbízatása feleslegessé vált, ráadásul újra el kívánja nyerni a frakcióigazgatói posztot. Juhász Ferenc elnökhelyettes is benyújtotta lemondását, de később azt visszavonta.

Lendvai Ildikó frakcióvezető a Népszabadságnak azt mondta: elindul a frakcióvezetői posztért, és örül annak, ha verseny alakul ki. A tisztújítás legkorábban június 2-án lehet, mert miután a jövő héten nincs frakcióülés, a jelölési és választási szabályzatot csak két hét múlva fogadhatják el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik