Belföld

Sólyom ismét jelölt

Péterfalvi Attilát adatvédelmi biztosnak, Fülöp Sándort pedig a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölte Sólyom László köztársasági elnök.

Az államfő a Sándor-palotában a parlamenti pártok képviselői előtt ismertette döntését. Az államfőnek azért kell újabb jelölteket állítani, mert a két ombudsmani pozícióra korábban javasolt jelölteket az Országgyűlés már háromszor leszavazta.

A parlamenti pártokat Lendvai Ildikó (MSZP), Herényi Károly (MDF), Navracsics Tibor (Fidesz), Kóka János (SZDSZ) és Salamon László (KDNP) képviselte a Sándor-palotában. Sólyom László a jelölés bejelentését követően emlékeztetett rá: amikor egy hónappal ezelőtt a pártelnökökkel tárgyalt, nekik is elmondta, hogy az eddigi hat jelöltből fog választani. Hiszen – mint mondta – az a cél, hogy a legalkalmasabbat válassza meg az Országgyűlés és eddig hat alkalmas jelölt került az országgyűlés elé.

Az országgyűlési biztosokat az Országgyűlés kétharmados többséggel, hatéves időtartamra választja. Az adatvédelmi biztos mandátuma december 13-án járt le. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettesi posztja – az Országgyűlés döntése alapján – július 2-i hatállyal megszűnt, ehelyett hozták létre a jövő nemzedékek ombudsmanjának tisztségét. Az új országgyűlési biztos feladata az lenne, hogy figyelemmel kísérje, értékelje és ellenőrizze azon jogszabályi rendelkezések érvényesülését, amelyek biztosítják a környezet és a természet állapotának fenntarthatóságát és javítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik