Belföld

Nem sztrájkolnak a buszosokkal a vaskerekűek

Nem csatlakoznak a május 27-re kilátásba helyezett többnapos munkabeszüntetéshez a metró-, és a villamosvezetők – ők még időt adnak a tárgyalásos rendezésre. A HÉV-es dolgozók egyharmadát képviselő egyik szakszervezet is a nem sztrájkoló érdekképviseletek érveivel ért egyet.

Gulyás Attila, a Metró Közlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke a Hagyó Miklós főpolgármesterrel folytatott megbeszélést. Létrejött ugyan a találkozó a főpolgármester-helyettes és a nem sztrájkoló szakszervezetek között, „attól azonban nem tudunk eltekinteni, hogy a BKV rossz helyzete Hagyó Miklós felelőssége is, mivel a főváros részéről ő felügyeli a közlekedési céget” – közölte a szakszervezeti vezető.

A tervezett sztrájkban a normális szolgáltatás mintegy fele üzemel majd: „vaskerekűek”, vagyis a kötöttpályás tömegközlekedési eszközök többsége ugyanis szállítani fogja az utasokat az eseteleges többnapos munkabeszüntetés alatt. Azok a szakszervezetek, amelyek május 27-re nem jelentettek sztrájkot, az érdekképviseletei követelésekkel egyetértenek, vagyis, hogy rendezzék megnyugtatóan az állam és a főváros bevonásával a cég anyagi helyzetét, javítsák a munkakörülményeket, a cég vezetősége álljon el a tervezett csoportos leépítéstől.

Mi még időt adtunk, hogy tárgyalásos úton lehessen rendezni a követeléseket – tette hozzá Gulyás Attila. Amennyiben a követelések nem teljesülnek pár hónapon belül, akkor ezek a szakszervezetek is a sztrájkot választják majd – mondta Gulyás Attila.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik