Belföld

Súlyosbították a pécsi robbanás megítélését

Módosította a Pécsett történt gázrobbanás ügyében indult vizsgálat minősítését csütörtökön a rendőrség: halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége gyanújával nyomoznak.

A minősítés megváltoztatását a halálos kimenetel mellett a sérültek magas száma indokolta – mondta Fellegi Norbert alezredes, a baranyai rendőrség bűnügyi osztályának vezetője. Hozzátette, hogy időközben sikerült dokumentálni, pontosan hol történt szerdán a robbanás, innentől kezdve a szakértői bizonyítás a nyomozás fő feladata. A felelősöket a bíróság kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja.

A rendőrség korábban kevésbé súlyos bűncselekmény, közveszély okozása és foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt indított vizsgálatot ismeretlen tettes ellen.

Brandtmüller István statikai szakértő a csütörtöki szemle közben elmondta, a robbanás a lakóház északi része alatt, az alagsorban következett be. Emiatt az egyik lépcsőház födémje annyira megrongálódott, hogy oda a helyreállítás előtt biztosan nem költözhetnek vissza a tulajdonosok. A ház másik lépcsőházába azonban idővel visszatérhetnek a lakók.

Egy lakó fényképezi a robbanástól megrongált házukat Pécsett, az Uránvárosban - Nézze meg képgalériánkat!

Egy lakó fényképezi a robbanástól megrongált házukat Pécsett, az Uránvárosban – Nézze meg képgalériánkat!

A ház lakásait biztosító társaságok képviselői a helyszínen azt közölték, hogy a kár, becsléseik szerint mintegy százmillió forint, a kialakult helyzetre tekintettel pedig haladéktalanul intézkednek a lakóknak járó összegek kifizetéséről.

A rendőrségi és statikai vizsgálat közben a lakók a törmelékektől már nagyrészt megtisztított utcán várakoztak, hogy a katasztrófavédők kíséretében bejuthassanak otthonukba gyógyszereikért, legfontosabb használati tárgyaikért. Az épülettel szemközti festéküzletben újraüvegezték a kirakatot, a gázvezetéket elfúró munkagép és a detonációtól megrongálódott autók még a helyszínen vannak.

A megsérült épülettel szomszédos házban élő egyik férfi újságíróknak azt mondta, hogy fél órával a baleset előtt beszélt a munkásokkal, akiket arról is kérdezett, nem félnek-e, hogy elfúrnak egy föld alatti gázvezetéket. Azt a választ kapta, hogy nyugodjon meg, a gép modern, és jelzi az esetleges veszélyforrásokat.

A robbanás Pécs Uránváros városrészében, az Ybl Miklós utcában történt, ahol egy kábelszolgáltató cég munkatársai „irányított fúrást” végeztek a négyemeletes társasház előtti munkagödörben, és elvágtak egy gázvezetéket. A gáz több órán át ömlött a sérült vezetékből.

A balesetben összesen tizenegyen sérültek meg. A kórházba szállított négy lakó közül egy idős nő szerdán este belehalt sérüléseibe, ketten elhagyhatták a gyógyintézményt, s csütörtökön délután feltehetően az utolsó sérült is hazamehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!