Belföld

Pótvizsganapot jelölhetnek ki a BKV-sztrájk miatt

Elképzelhető, hogy pótvizsganapot jelölnek ki a május 27-i írásbeli érettségikre a BKV-sztrájk miatt - mondta el Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese.

Az eredeti menetrend szerint május 27-én tartják az írásbeli érettségik utolsó napját. Délelőtt informatikából, délután a művészeti tárgyakból és ének-zenéből érettségiznek a diákok. Pósfai Péter tájékoztatása szerint délelőtt informatikából a fővárosban több mint hatezren vizsgáznak, vidéken több mint 22 ezer diák érettségizik középszinten. A művészeti tárgyakból és ének-zenéből délután közép- és emelt szintű vizsgákat tartanak. A fővárosban 644-en, vidéken 1 348-en érettségiznek.

A közoktatási törvény szerint az oktatásért felelős miniszter intézkedhet az érettségi megtartásával kapcsolatban, ha enélkül veszélybe kerül az érettségi jogszabályok szerinti lebonyolítása. Eltérhet a vizsgaszabályzatban, illetve a tanév rendjében foglaltaktól, ha ez szükséges. Ez adott esetben pótnap kijelölését is jelentheti – mondta a hivatal illetékese. A konkrét helyzetet kell majd megnézni, s ezt látva a miniszter hozhatja meg a szükséges döntéseket – tette hozzá.

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője csütörtökön jelentette be, hogy többnapos BKV-sztrájk lesz május 27-étől, keddtől. A sztrájkot kedden 0 órától tartják meg azok a tagszervezetek, amelyek csatlakoztak a határozatlan idejű munkabeszüntetéshez. A tervek szerint többnapos sztrájkot tartanak, befejezésének időpontját később közlik.

Ajánlott videó