Belföld

Gyurcsány szavait ismétli az új miniszter

Meglepte a miniszteri felkérés Szűcs Erikát, aki Lamperth Mónikát váltja a szociális és munkaügyi tárca élén. A hétfőn felesküdött tárcavezető a kormányprogram következetes végrehajtására törekszik, és miskolciként kiemelt figyelmet fordít majd a keleti régióra. FigyelőNet-interjú.

Mennyire érte váratlanul, amikor tudomására jutott a lehetséges miniszteri kinevezése?

Nagyon váratlanul ért, hiszen sohasem dédelgettem olyan álmokat, hogy nekem a kormányzati munkában részt kellene vennem. Vannak akik erre építik karrierjüket, megvan a technikája ennek, hogy valaki efféle pozícióba jusson, de ez tőlem mindig is távol állt. Értetlenül álltam a megkeresés előtt, egészen addig, amíg a miniszterelnök úr meg nem indokolta a döntést.

Mik voltak ezek az indokok?

Elsősorban a személyes ismeretség okán gondolt rám. Mint elmondta, szociális szempontból az országban területi típusú halmozódások, különbségek vannak. Ennek megszüntetése, kiegyenlítése lesz a legfőbb feladat a jövőben és erre engem tartott a megfelelő embernek, hiszen én is egy felzárkózásra váró megyéből jövök.

Mit tart a legfontosabb programjának, feladatának?

Munka, tudás, tulajdon – így szól a jelszavunk. Az eddigi szempontok szerint, de a korábbi hibáktól mentesen kell hozzálátnunk a munkához. De hozzáteszem, hogy semmi sincs kőbe vésve. Elsősorban nyitottnak kell lennem minden újra, figyelve minden hangra, történésre. Új elemeket bemutatni, új arculatot kialakítani csak idővel lehet, minden más menet közben alakul.

Szűcs Erika hétfőn tette le a miniszteri esküt (Fotó: FN - Gáti András )

Szűcs Erika hétfőn tette le a miniszteri esküt (Fotó: FN – Gáti András )

Milyen mértékben kénytelen elődjének a munkájára támaszkodni? Bár a miniszterelnök lapértesülések szerint nem volt megelégedve Lamperth Mónika munkájával.

Az eddigi eredmények, a pozitívumok menedzselése az elsődleges tennivalónk most, illetve az ebből való további építkezés. Az elődöm elvégzett munkájának az eredményei adják a támpontot és abból kell kiindulnom. Azt, hogy Gyurcsány Ferenc elégedetlen volt-e Lamperth Mónikával, tőle kellene megkérdezni, köztünk erről nem esett szó.

Mit vár a kisebbségi kormányzástól? Nem tart kudarcoktól?

Sokat könnyít a helyzetünkön az a tény, hogy a nagy rendszerekbe való beavatkozások megtörténtek, a jelentősebb törvénymódosítások befejeződtek. Most a finomításoknak, az értékelésnek és a tapasztalatok összegzésének az ideje jött el, ezt kisebbségben kormányozva is meg lehet valósítani. Úgy gondolom, most tényleg egy nyugodtabb időszak következik.

Miután ön Miskolcról érkezett a kormányba, így adja magát a kérdés, hogy mennyire számíthat a minisztériumban kiemelt figyelemre a keleti régió?

A kormányzati elképzelésben benne van a hátrányos régiók, települések felzárkóztatása, a különbségek eltűntetése, a források igazságos elosztása. Ahogyan megfogalmaztuk: nem mondunk le senkiről. Figyelni fogok a térségből érkező minden jó kezdeményezésre és nem titkolom, nagyon szívesen fogok „súgni” is a hátrányosabb helyzetű településeknek.

Eljutottak-e önhöz is a személyét kifogásoló hangok?

Olyan ember még nem született meg, aki mindenkinek teszik, én is tisztában vagyok vele, hogy ellenfeleim miként vélekednek a kinevezésemről, de nyitott vagyok a kritikákra is. Ám a többség az örömét fejezte ki és biztosított a támogatásáról. Átérzem a hatalmas felelősséget ezek iránt az emberek iránt.

szűcs erika életrajza

Szűcs Erika 1951. április 2-án született Budapesten, házas, két gyermeke van. A Közgazdaság-tudományi Egyetem általános kar népgazdasági tervező-elemző szakán szerzett diplomát és egy állami építőipari vállalatnál kezdett el dolgozni 1974-ben. 1981-ben az egyetem Továbbképző Intézetében vállalati komplex szervezés-vezetésből szerzett másoddiplomát. 2004-ben a ME Továbbképző Intézetének EU-szakértőképzésén végzett.

1981-89 között a városi és megyei pártirányítás munkatársa volt, majd a pénzügyi szektorban helyezkedett el, a Magyar Hitelbank városi igazgatóságán dolgozott. 1993-tól az Agrobank miskolci vezetője, majd kilencvenhattól a Rákóczi Regionális Fejlesztési Bank vezérigazgatója volt. Ez utóbbi helyen nevét összefüggésbe hozták a bank félmilliárdos tőkéjének eltűnésével. 2000-től Gyurcsány Ferenc cégének, a Perfekt Rt.-nek a területi igazgatója, 2002-től Miskolc alpolgármestere.

Az MSZP alapítója, 1994-től a párt országos választmányának tagja volt. 2004-ben lett országgyűlési képviselő, Gulyásné Gurmai Zita helyén. A 2006-os választásokon országos listán szerzett mandátumot, idén februártól az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának a tagja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik