Belföld

A segélyeken bukott Lamperth?

Lamperth Mónikának azért kellett megválnia munkaügyi tárcától, mert nem értett egyet a kormányfő szociális segélyezési terveivel, és „szabotálta” azokat – értesült a Népszabadság.

Gyurcsány Ferenc több fórumon is megerősítette, hogy a munkaügyi minisztert azért mentette fel, mert az MSZP vezetésében szükség van egy jól szervező, erős politikai mandátummal rendelkező politikusra, aki a párt ügyeivel foglalkozik. Erre a munkára Lamperth Mónikát tartja alkalmasnak.

A lap szerint azonban Lamperth menesztésének hátterében az áll, hogy a szociális segélyezési gyakorlatról alapvetően más elképzelései vannak, mint a miniszterelnöknek. Gyurcsány Ferenc munkára kötelezné a segélyen lévőket, a módosítások azonban kevés kivétellel kedvezőtlenül érintik a munkanélküliek többségét, sőt az önkormányzatokat. Lamperth Mónika vélhetően ezért is elsősorban a munkavállalásra ösztönző programokat bővítené elsősorban.

A Népszabadság szerint Gyurcsány szűk körben azt mondta: Lamperth elképzelései túl közel állnak Ferge Zsuzsáéhoz. A szociológus professzor ugyanis úgy véli, a munkaerőpiacról évekkel ezelőtt kiszorult, azóta jórészt falusi gettókba kényszerült százezrek „aktivizálása” nem olyan feladat, amely néhány kormányrendelettel megoldható volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik