Belföld

Öt százalékra vinnék le a távfűtés áfáját

Az MSZP távfűtési eseti munkacsoportja szerint elkerülhetetlen a távfűtés áfakulcsának csökkentése, a jelenlegi 20-ról 5 százalékra.

Szanyi Tibor parlamenti képviselő, a munkacsoport vezetője arra a közleményre reagált, amelyet Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes tett azt javasolva, hogy a távfűtés díjának áfáját 10 százalékponttal csökkentsék.

Szanyi Tibor tájékoztatása szerint a főpolgármester-helyettes nyilatkozata a legteljesebb összhangban van a szocialista frakció javaslatával. Mint írta, az MSZP távfűtési eseti munkacsoportja másfél hónapos vizsgálatot követően jutott arra a következtetésre, hogy elengedhetetlen a távfűtés áfakulcsának mérséklése, a jelenlegi 20-ról 5 százalékra.

A csökkentési javaslat, amely tárgyalási indítványként kerül a kormány elé, Szanyi Tibor szerint összhangban van az EU-szabályozással és a tagországok döntő többségének gyakorlatával. A képviselő emlékeztetett arra, Kovács László, az Európai Bizottság adóügyi biztosa is egyértelműen amellett foglalt állást, hogy lehetséges a távfűtés kedvezményes áfabesorolása.

A szocialista frakció a fentieken túl azt is javasolja, hogy az érintett lakások és távfűtőművek korszerűsítése legyen kiemelt, országos és elsőbbségi program, és EU-forrásokat is fel lehessen hozzá használni.

Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke hétfőn úgy reagált Hagyó Miklós felvetésére, hogy az nem felel meg az uniós irányelveknek, hiszen nem lehet egy országban háromféle áfakulcs. Jelenleg 20 százalékos az általános és 5 százalékos a kedvezményes kulcs.

Hagyó Miklós ugyanakkor jelezte: az esetleges 10 százalékos áfacsökkentést szemléltető példaként mutatta be. Mint közölte, elengedhetetlennek tartja a távfűtés áfatartalmának csökkentését, mivel az országosan 640 000 lakást és családot érintene kedvezően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik