Belföld

Nincs megegyezés a BKV-nál

A BKV vezetősége és a szakszervezeteket képviselő sztrájkbizottság közötti tárgyaláson továbbra sem született megegyezés - közölte Nemes Gábor a sztrájkbizottság szóvivője.

A cég vezetőségétől ígéretet kaptak arra, hogy jövő héten hétfőn folytatódnak a létszám-felülvizsgálatok azokon a területeken, amelyeken ezek még nem történtek meg. Erre azért van szükség, mert a szakszervezetek egyik követelése éppen az, hogy a tervezett 300 fős létszámleépítést a cég vonja vissza. A legutóbbi felülvizsgálaton az derült ki, hogy például néhány műszaki területen létszámhiány van.

Nemes felhívta arra a figyelmet: bár a cég egy megállapodás-csomagban ígéretet tett arra, hogy eláll a leépítéstől, de az üzleti tervben még mindig ott van a létszámcsökkentés.

A szakszervezetek nehezményezték, hogy sem az illetékes tárcák képviselői, sem a BKV megbízott vezérigazgatója nem volt jelen a tárgyaláson.

Az esetleges többnapos sztrájk idején nyújtandó elégséges szolgáltatás mértékéről sem sikerült megegyezni, mert a szakszervezetek csak a következő tárgyalási fordulóra, csütörtökre alakítják ki az ez irányú elképzeléseiket.

A szakszervezetek két hete nyújtottak át egy javaslat-csomagot a cég vezetőségének, amelyben megerősítik követeléseiket: a BKV gazdasági helyzetének megnyugtató rendezése a főváros és az állam bevonásával, a paraméterkönyv visszavonása és egy új készítése a szakszervezetekkel közösen, a tervezett létszámleépítés leállítása, a munkakörülmények javítása.

A dokumentum ezen kívül tartalmazza azt is, hogy ezeket a követeléseket, hogyan lehet teljesíteni, valamint ebben az érdekképviseletek ajánlást fogalmaznak meg a vállalat vezetésének, hogy a BKV rövid-, közép- és hosszú távú stratégiájában milyen változások szükségesek a cég gazdasági helyzetének rendezéshez.

Ajánlott videó