Belföld

Most Tibetért tüntetnek a Kossuth téren

Csütörtökön hivatalos látogatásra Magyarországra érkezik Jia Qinglin, a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület elnöke, ami a pekingi hierarchiában elnökhelyettesi rangnak felel meg. A kínai vendég látogatását várhatóan tüntetés fogja ksérni: a FigyelőNet értesülései szerint ugyanis a Tibetet Segítő Társaság csütörtök délelőttre területfoglalási engedélyt kért a Kossuth térre, ahová a magyarországi kínai kolónia képviselői is felvonulni készülnek.

A Tibet-párti tüntetésre és a kínai ellentüntetésre a rendőrség is nagy erőkkel készül. Erre utal legalább is, hogy a Kossuth teret hasonló módon fogják elkordonozni, mint a 2006-os események után, illetve szüneteltetik az országgyűlés szervezett látogatását is. A várhatóan néhány tucat Tibet-párti tüntetőt a magyarországi kínaiak vélhetően igyekeznek majd megakadályozni, hogy a tibeti zászlót felmutassák a hivatalos vendégnek. A rendőrség feladata így várhatóan az lesz, hogy a két csoportot elválassza az atrocitások elkerülése végett.

A tibeti kérdés elérte a magyarországi politikát is. Három héttel ezelőtt Semjén Zsolt, a KDNP elnöke bejelentette, hogy a magyar parlament a tibeti emberi jogi helyzetről Országgyűlés Határozati Javaslatot fog elfogadni ötpárti kezdeményezésre. Értesüléseink szerint a dokumentumot a Fidesz, a KDNP, az MDF és az SZDSZ képviselői már aláírták, az MSZP részéről a határozatot korábban felvállaló Donáth László a kínai vendég látogatására való tekintettel viszont még nem.

Amennyiben a szocialista politikus nem írja azt alá a javaslatot, akkor az ellenzéki politikusok a határozatot még csütörtökön, vagyis a kínai vendég látogatásának napján a parlament elé terjesztik. Ha azonban Donáth László mégis aláírja azt, akkor a benyújtással várhatóan megvárják a delegáció elutazását.

Jia Qinglin kizárólag szocialista politikusokkal fog tárgyalni, köztük Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és Szili Katalin házelnökkel. A FigyelőNet úgy tudja, hogy kedden mindkét politikus levelet kapott a Tibetet Segítő Társaságtól, melyben arra kérik őket, hogy vessék fel a tibeti emberi jogi helyzet kérdését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik