Belföld

Kedden jön a rettegett matek

Kedden nyolc órakor a diákok által általában leginkább félt matematika írásbelikkel folytatódnak az érettségi vizsgák. Középszinten 1202 helyszínen 83 340 vizsgázó, emelt szinten 82 helyszínen 3206 vizsgázó ad számot tudásáról.

A matematika középszintű írásbeli vizsga 180 percig tart. A vizsgázónak először az alapfogalmakra, definíciókra, egyszerű összefüggésekre rákérdező első feladatlapot kell megoldaniuk 45 perc alatt. Ezután kezdhetnek hozzá a második feladatlaphoz, amelyre 135 percük lesz. Ez a teszt két részre oszlik, egyik felében a feladatok egy vagy több kérdésből állnak, a második rész három, egyenként 17 pontos feladatot tartalmaz, amelyből a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető. Mindkét feladatlapon belül a rendelkezésére álló időt a diák tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja.

Matematikából középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, emelt szinten angol, francia, német és szerb nyelven is tesznek érettségi vizsgát.

A matematika emelt szintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. Az írásbeli két részből áll, és a vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja.

Tavaly nehéz volt

Tavaly a diákok és a pedagógusok is nehéznek találták a középszintű matematika érettségit. A legtöbben arra panaszkodtak, hogy az írásbeli első, logikai készségekre épülő – általában könnyebbnek számító – része is gondot okozott. „Aránytalanul nehéz volt a negyvenöt perces rész, pedig arra számítottam, hogy ezt hibátlanul meg tudom oldani, és ezzel már megvan a kettesem” – mondta egy egy 2007-ben maturáló diák.

Kálmán Istvánné, matematika szakos tanár, a Madách Gimnázium igazgatóhelytettese szerint is feltűnő volt, hogy a diákok sokáig dolgoztak, senki nem jött ki idő előtt, ahogy a korábbi években. A diákok arról panaszkodtak, hogy jóval nehezebb volt a 2007-es teszt, mint a korábbi években megismert feladatsor.

Még a szóbeli segíthet

Idén a tavalyival megegyező módon számítják ki az érettségi írásbeli és szóbeli eredményeket. A vizsgán nyújtott teljesítmény értékelését százalékban kell meghatározni. A százalékok alapján adják az osztályzatot, valamint ebből kell kiszámolni a felvételi pontokat.

A matematika középszintű vizsga értékelésére speciális szabályok érvényesek. Csak írásbeli vizsgarész van, ám ha a vizsgázó eléri a 10 százalékot, de nem éri el a 20 százalékot, szóbeli vizsgával még sikeresen teljesítheti az érettségi vizsgát.

Hétfőn rendben lezajlottak a magyar írásbeli érettségik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik