Belföld

Nemsokára ítélet lehet a Kulcsár-perben

Várhatóan a nyári ítélkezési szünet előtt kihirdeti az elsőfokú ítéletet a Fővárosi Bíróság Kulcsár Attila és társai ügyében – tudta meg a Népszabadság. Az öt éve tartó eljárásban lényegében csak az exbróker ismerte el bűnösségét.

A Fővárosi Főügyészség 2005 augusztusában 21 személyt vádolt meg az ügyben. A vád szerint Kulcsár a K&H brókercégének vezető munkatársaként a befektetési célból rábízott pénzt engedély nélkül forgatta, vagyis más célra használta, mint amire eredetileg kapta. Erről az ügyfelek – köztük ismert személyiségek – vagy tudtak, vagy nem, vagy részesültek a haszonból, vagy nem, ezt az eljárás során kell tisztázni. Tény, hogy a szabálytalan ügyletekkel jelentős összeg eltűnt a rendszerből.

Az ügyészség később további bűncselekménnyel vádolta meg a már bíróság elé állított Kulcsárt és Bitvai Miklóst. (A vádlottak vagy cégük pénzét engedték át szabálytalanul, vagy az összegek tisztára mosásában játszottak szerepet az ügyészség szerint.) Megvádolták Kodela Lászlót, a Miniszterelnöki Hivatal volt helyettes államtitkárát is, ám ezt az eljárást nem egyesítették az alapüggyel, mert nem volt köztük szoros összefüggés.

A Fővárosi Bíróságon 2006 májusában kezdődött a büntetőper, amelyben eddig már több tucat tárgyalást tartottak. A bíróságon a vádlottak többsége, így Kulcsár sem volt hajlandó vallomást tenni. Bűnösnek egyedül az exbróker vallotta magát, aki még a nyomozás során önmagára és vádlott-társaira is terhelő vallomást tett.

Kulcsár szerint az ügy érdemi szerzője Kerék Csaba, a Britton Kft. ügyvezetője volt; az ő tanácsaira sikkasztotta el az ügyfelek befektetéseit. Kerék ugyanakkor azt mondta: nem szorult Kulcsár az ő tanácsaira. Állította: nem tudott arról, hogy az általa javasolt projektek finanszírozására átutalt pénzek bűncselekményből valók. A Britton másik ügyvezetője, Mészáros János állítása szerint szintén nem voltak ismeretei a pénz eredetéről, esetében Kulcsár is ezt hangoztatta.

Rejtő E. Tibor, a K&H korábbi vezérigazgatója, a brókerper harmadrendű vádlottja ártatlannak vallotta magát és bírálta az ügyészséget, amiért személyével összefüggésben készpénznek vette Kulcsár vallomását, s az alapján szerinte érdemi nyomozás nélkül emelt vádat ellene.

Zámbó Gyula, Kulcsár ügyvédje a Népszabadságnak elmondta: június vége felé ítélet várható. Kulcsár Attilának várhatóan még az ügy befejezése előtt érdemi hozzászólása lesz a dolgokhoz. A kár vonatkozásában mindenképpen, de előfordulhat, hogy más tekintetben is. Ami a kárt illeti: a vádlottak az ügyészség szerint 1998-tól 2003-ig 8,3 milliárd forintnyi kárt okoztak az ügyfeleknek, illetve a banknak. Zámbó Gyula az összeget a Kulcsár által elmondottak alapján hárommilliárd forintra becsüli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik