Belföld

Fodorral éledhet újjá a koalíció?

Az új miniszterek eskütétele közel sem nyugtatta meg a kedélyeket a parlamentben. A Fidesz keményebben rántja össze a frakciót a szavazásokkor, az MSZP-n belül, bár sok az optimista hang, a többség azonban kivár: sokak szerint megvan az esély arra, hogy egy esetleges liberális elnökváltás esetén az SZDSZ valamilyen formában visszatér a kormányba.

Öt új miniszter – Molnár Károly, Szabó Pál, Székely Tamás, Szabó Imre és Szűcs Erika – tett esküt hétfőn a Parlamentben: ők a rendszerváltás óta első kisebbségi kormány új, szocialista tárcavezetői. Az országos politikában eddig nem nagyon ismert nevek kinevezése egyes vélekedések szerint nem véletlen. Egy lapunknak név nélkül nyilatkozó kormány közeli forrás szerint a miniszterelnöknek azért esett rájuk a választása, mert akár három hónap után is leválthatók, ha az SZDSZ esetleg visszatérne a kormányba.

Optimista szocialisták

Az MSZP-frakció egyelőre egységes és elhivatott Szabó Vilmos szerint. A szocialista honatya a FigyelőNetnek elmondta, az új felállás összerántotta a párt parlamenti képviselőcsoportját. „Abban mindenki egyetért, hogy fussunk neki, próbáljuk meg. A kisebbségi kormányzás egy esély nekünk. A többség biztosítása lesz az igazi kihívás” – hangsúlyozta a politikus.

Egy másik, név nélkül nyilatkozó forrásunk szerint ez azonban nem teljesen fedi a valóságot. Sok a kétkedő hang a frakción belül. A többség pedig egyszerűen kivár.

Számítanak az SZDSZ-re

Ami a kormány stabilitását illeti, Szabó Vilmos szerint az eddigi partner lesz várhatóan továbbra is a legbiztosabb támaszuk, csak megfelelő formát kell találni az együttműködésre. Szabó Vilmos szerint egyes szakmai kérdésekben az MDF-re is lehet majd talán számítani, azt azonban nem gondolja, hogy a Fidesz vagy a KDNP valaha is támogatni fogja a kormányt szavazatával.

Esküt tettek az új miniszterek - GALÉRIA!

Esküt tettek az új miniszterek – GALÉRIA!

Az SZDSZ külső támogatásával kapcsolatban Veres János pénzügyminiszter is hasonlóan optimista. Mint a FigyelőNetnek kifejtette, a költségvetés megszavazásával nem lesz gond, ám hozzátette: erről majd akkor érdemes beszélni, ha odaérünk. Veres az új minisztereket – mint fogalmazott – kitűnő embereknek tartja, így véleménye szerint könnyű lesz velük együttdolgozni.

Kóka nem, Fodor visszamenne?

Lapunk kérdésére, hogy elképzelhetőnek tartja-e a liberálisok visszatérését a kormányba, Szabó Vilmos úgy fogalmazott: várjuk meg az elnökválasztást. „Ha megtörténik a váltás a párt élén, meg kell tenni, de reálisabbnak tartom valamifajta együttműködési megállapodás megkötését” – mondta Szabó Vilmos.

Kóka János pártelnök eddigi nyilatkozataiban hangsúlyozta, hogy semmi ilyen jellegű nyilatkozatot nem ír alá, a másik elnökaspiráns, Fodor Gábor azonban közel sem ilyen elzárkózó. A leköszönő környezetvédelmi miniszter – akire elmondása szerint lelkileg nem volt hatással az első kisebbségi kormányzásban töltött ülésnap – a koalícióval kapcsolatban úgy fogalmazott: minden kaput nyitva kell hagyni.

A FigyelőNet kérdésére, hogy elnökké választása esetén visszatérne-e az SZDSZ a kormányba, úgy reagált, hogy az ország érdekeit kell nézni, ebből a szempontból pedig sem a kisebbségi kormányzás, sem az előrehozott választás nem jó. Amíg viszont a liberálisok ellenzéki pozícióban vannak, Fodor Gábor szerint csak azokat a törvényeket szabad megszavazniuk, amelyekkel valóban egyetértenek.

A Fidesz szigorít

A Fidesz parlamenti frakciója megszigorította a szavazásra vonatkozó szabályokat. „Ez azt jelenti, hogy engedélyhez kötött a távollét. Előzetesen be kell jelenteni, és az én személyes engedélyemtől függ, hogy valaki távol maradhat-e a szavazástól anélkül, hogy pénzbüntetést kellene fizetnie” – mondta Navracsics Tibor lapunknak.

A frakcióvezető hozzátette: mindig van 2-3 ember, aki polgármesteri vagy nemzetközi elfoglaltságai miatt nem tud jelen lenni, ám mindenkit arra igyekeznek ösztönözni, hogy ott legyenek a voksolásokon.

Navracsics szerint önmagában ezzel az intézkedéssel nem tudják a kisebbségi kormányt leszavazni. „Ez a szituációtól függ. Most is az interpellációknál úgy tűnik, hogy az SZDSZ a kormánnyal szavaz, ilyenkor nincs jelentősége, hány képviselőnk van bent. De a mi választóink kisebbségi kormányzás esetén talán fokozottabban várják el, hogy a képviselőink ott legyenek az ülésteremben” – fogalmazott a fideszes politikus.

A frakcióvezető hangsúlyozta: a jelenlegi kormánynak nincs parlamenti felhatalmazása. „A kisebbségi kormány rendszerint úgy kezdi meg működését, hogy a parlament szavaz róla, hiszen valamennyire életképesnek kell lennie a kabinetnek. Itt nem volt szavazás, így nincs felhatalmazás sem” – fogalmazott Navracsics Tibor.

Szerinte ellenzékből egyetlen dolgot tehetnek: ösztökélik a kormányt egy bizalmi szavazás indítására. Lapunk kérdésére, hogy a Fidesz erre hogyan szavazna, a frakcióvezető úgy válaszolt: ő biztosan a nem gombot nyomná meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik