Belföld

Nagyobb fegyelmet ígérnek

Az önállóan kormányzó MSZP és az ellenzéki frakciószövetség, a Fidesz-KDNP egyaránt úgy látja, az eddiginél nagyobb frakciófegyelemre lesz szükség a parlamenti szavazásokon való jelenlét tekintetében.

Valóban nagyobb fegyelmezettségre van szükség a frakcióban, de elegendő a 2002 és 2006 közötti ciklusban megalkotott szigorú frakciószabályzat – mondta Varju László, az MSZP frakcióigazgatója. Az előző parlamenti ciklusban 198 fős volt az MSZP és az SZDSZ koalíciós többsége, jelenleg 190 fős a szocialista frakció, négy tartósan beteg képviselővel.

A frakcióvezető-helyettes arra a kérdésre, tervezik-e szigorúbban szankcionálni a hiányzásokat, elmondta, “annál szigorúbban nem lehet, mint, ahogy most”. Szerinte ügyelni kell a rendszeres jelenlétre, és a korábbinál nagyobb figyelmet kell fordítani az interpellációknál való megjelenésre, amit eddig nem ellenőriztek olyan szigorúan.

Sok programról le kell mondani

Varju László úgy vélte, hogy képviselőik jóval kevesebb nemzetközi kötelezettségnek tudnak majd eleget tenni, a kormánynak is nagyobb figyelmet kell fordítania arra, hogy ne hétfőre szervezze a programokat.

Hozzátette: tervezik a raportőri rendszer frakciószabályzatba történő bevezetését, és szeretnék azt is elérni, hogy a képviselőcsoport ülése alatt ne legyenek bizottsági ülések.
Raportőri rendszerben készítette elő az MSZP-frakció az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényjavaslatot; a raportőri csoportban a frakció különböző munkacsoportjainak egy-egy képviselője vett részt.

A Fidesz szigorít

A Fidesz-frakcióban május 1-től szigorúbban alkalmazzák majd a képviselői hiányzásokra vonatkozó szabályokat, a “kritikus szavazásoktól” távolmaradó képviselőkre 50 ezer forintos pénzbüntetést is kiszabhatnak.

Mint Répássy Róbert pártigazgató elmondta, eddig is az volt a gyakorlat, hogy ha egy frakció nem igazolta az Országgyűlés Hivatala felé képviselője távolmaradását egy-egy szavazásról, és a képviselő az adott hónapban a szavazások több mint egyharmadáról igazolatlanul hiányzott, akkor arányosan levontak a fizetéséből. Ezzel akár tiszteletdíjának kétharmadát is elvesztheti egy képviselő – tette hozzá.

A másik szankció, hogy “kritikus szavazások” esetén a távolmaradó képviselőkre a frakció 50 ezer forintos pénzbüntetést szabhat ki, amelyet közérdekű célokra ajánlanak fel. Répássy Róbert közölte: a Fidesz-frakció arról döntött, hogy május 1-je után szigorúan be kell tartani ezeket a távolmaradási szabályokat.

“Rajtunk ne múljon az, hogy a parlamenti többség hogyan alakul” – jegyezte meg a politikus, aki szerint a jövőben a relatív többség, amely az ülésteremben jelen lévők többségét jelenti, nem lesz az MSZP számára menekülési út, hanem minden törvénynél biztosítania kell az abszolút többséget, amennyiben a törvényjavaslatait át akarja vinni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik