Belföld

A fogyasztóvédők a majálisokon is ellenőriznek

A fogyasztóvédők több mint száz helyen ellenőriztek csütörtökön a fővárosban és az ország nagyobb városaiban lévő majálisokon. Pozitív és negatív tapasztalatokat egyaránt szereztek - közölte Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főigazgatója.

Az ellenőrzések 60 százalékánál találtak hiányosságot, a körülmények mérlegelését követően a fogyasztóvédők 5 millió forint bírságot szabtak ki. A főigazgató pozitívumként értékelte azt, hogy próbavásárlás során mindössze egy esetben károsították meg a fogyasztót, bár ennek sem kellene megtörténnie. Egy terméknél sem találtak lejárt minőségű árut, illetve a mutatványos eszközök sem jelentettek veszélyt a gyermekek biztonságára.

A negatívumok között említette a főigazgató, hogy egymillió forint értékű áru eredetét nem tudták igazolni az eladók. Találtak tavaly betiltott gyermekjátékot, ennek árusítását azonnal megtiltották. Az ellenőrzések 20 százalékán hiányos volt az árfeltüntetés, illetve 20 százaléknál nem adtak nyugtát.

Az idén először települt ki a hatóság a városligeti majálisra. A hatóság sátránál napszemüveget vizsgáltak be ingyen. A száz bevizsgált napszemüvegből mindössze kettő nem felelt meg a követelményeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik