Belföld

Meghátrált a kormány a fóliasátrak ügyében

A kormány a termelők és az ellenzék nyomására ésszerűsíteni kényszerült egy új rendeletét. Eszerint ugyanis a fóliasátrakat ugyanolyan engedélyezési eljárásnak vetették volna alá, mint a kőházakat. A jogszabályt azonban végül enyhítették, így csak az 500 négyzetméteresnél nagyobb létesítményekre kell engedélyt kérni.

Az utóbbi hetekben nem kis felzúdulást keltett a termelők és egyes ellenzéki parlamenti képviselők körében, hogy az idén életbe lépett törvény szerint az állandó fóliasátor is ingatlannak számít, így ugyanolyan engedélyeztetési eljárás alá esik, mint például egy kőház. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) most visszavonulót fújt, és jelentős engedményeket tett a törvény kapcsán.

A januártól élő rendelet azt mondja ki, hogy bizonyos méret fölött a fóliasátrat is be kell jelenteni, és ha valamely feltételnek nem felel meg, akkor építési rajzot kell készíttetni egy tervezővel. Ehhez pedig tulajdonlapot, szakhatósági engedélyt és térképmásolatot kell benyújtani. Mivel a szakhatósági engedélyek illetékkötelesek, így akár 200 ezer forintra is rúghatnak a költségek.

„Több száz csapás a kormányoldaltól”

Az ügy heves parlamenti reakciója sem maradt el. Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke az elmúlt héten napirend előtti felszólalásában tért ki a törvényre. Mint fogalmazott: „Több száz, a kormányoldaltól elszenvedett csapás kíséri a magyar gazdálkodók életét, ez a rendelet a legújabb a sorban.”

A szakpolitikus ismertette: egy, az ÖTM által hozott rendelet a szilárd építésű ingatlanok közé sorolja a fóliasátrakat. Ez azt jelenti, hogy amelyik sátor hat hónapnál hosszabb ideig kerül felállításra, az engedélyköteles, amelyik pedig rövidebb ideig, az bejelentés alapján szerezhet engedélyt.

„A januártól életbe lépett szabályozás szerint június végéig kérhetnek fennmaradási engedélyt a tulajdonosok a már meglévő és a szabályozás miatt érintett fóliasátrakra. Aki ezt nem teszi meg, arra milliós nagyságrendű bírságot is kiszabhatnak” – figyelmeztetett Font Sándor. Hozzátette: úgy gondolja, a rendeletet hamarosan visszavonják, és ebből is mindenki leszűrheti, hogy ez a kormány alkalmatlan a kormányzásra.

Az ÖTM megváltoztatta a rendeletet

A politikusnak igaza lett, kedden ugyanis az ÖTM közleményt adott ki, amely szerint módosították a törvényt, így a gazdák igényeihez még inkább igazodó, precízebb és egyértelműbb szabályozás születik.

A minisztérium a műszakilag indokolható mértékig tovább egyszerűsíti a fóliasátrak létesítését. Fontos újdonság, hogy a rendeletben szabályozott esetekben idényjelleggel engedély nélkül építhető bármekkora fóliasátor, míg a beépítésre szánt területen akkor, ha magassága kisebb hét méternél, és alapterülete nem haladja meg az 500 négyzetmétert.

Építéskor többé nem kell a hagyományos engedélyezési eljárást lefolytatni, az építtetőnek csak bejelentési kötelezettsége lesz. Emellett a kormány a szabálytalanul létesített fóliasátrak esetében a kiszabható bírságok mértékét azonnal a huszadára csökkentette.

A közleményből az is kiderül, hogy a kormány 2009. április 30-ig tartó moratóriumot hirdetett meg, ezzel kíván lehetőséget adni a gazdálkodóknak, hogy meglévő fóliasátraikat a jogszabályoknak megfelelően szabályossá tegyék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik