Belföld

Sok halottért jár a busztámogatás

Nagyobb eséllyel pályáznak falubuszcserére azok a települések, ahol magas a halandósági ráta. A minisztériumi rendelet e feltételét a szakemberek sem értik, és egyéb furcsaságokat sem – írja a Kisalföld.

Március elsejétől nyújthatják be igényüket falubusz cseréjére, vásárlására az önkormányzatok. Pályázatot csak az ötezer főnél több lakosú települések adhatnak be, ami a kisközségek esélyeit rontja.

A témával foglalkozó rendeletet megjelenése óta folyamatosan módosítják, amellyel a támogatási kérelmet benyújtókat sikerült teljesen összezavarni – állítja a lap áétal megkérdezett Kozma Judit, a Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének koordinátora. Főleg azokat érinti hátrányosan, aki időben beadták a szükséges papírokat és közben értesülnek a változásokról. Ezek apróságok ugyan, de nagyon fontosak. Érintik például az összeférhetetlenség kérdését, de a gépjárművek típusát is. Igényelni ugyanis csak olyan gépkocsit lehet, ami szerepel a kiadott katalógusban. Egyes típusokat hiányoltak a településvezetők, de mivel a listán nem szerepelt, másra adták be igényüket. A rendelet módosítása után viszont az új katalógusban már ott vannak a hiányolt márkák.

Kozma Judit hozzátette: hétfőn reggel újabb módosításról kaptak hírt. Eszerint az igények beadási határideje március 1-jétől május 1-jéig, illetve május 12-től május 30-ig tart. A kimaradó tizenkét napban nem lehet benyújtani a kérelmeket. Az érintettek nem értik, miért van szükség ezekre a furcsaságokra.

Az egyesületi koordinátor beszámolt egy elképesztő feltételről is. A benyújtott kérelmeket egy előre megadott szempontsor szerint értékelik. Egy adott település minél több pontot ér el, annál nagyobb esélye van a sikerre. A szempontsorok között található egy olyan feltétel, hogy azok kapnak pluszpontot, ahol évente tíznél többen halnak meg. Ez teljesen szakmaiatlan, nem értjük, mi volt a célja ezzel a rendelet alkotójának.

Bízunk benne, hogy ez nem a burkolt falurombolást szolgálja – fejezte ki értetlenségét a Kisalföldnek Kozma Judit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik