Belföld

Nem lesz sztrájk a kirúgott BKV-s szerint

Lesz kompromisszumos paraméterkönyv, így elkerülhető a sztrájk - nyilatkozta a FigyelőNetnek Somodi László. A BKV hétfőn - alkalmatlanság miatt - elbocsátott vezérigazgató-helyettesének új állást kínált a közlekedési vállalat.

Elbocsátásával egy időben posztot is ajánlottak önnek. Elfogadta?

Tanácsadónak hívtak, de nem fogadtam el az állást. Erre a feladatra már vannak emberek a BKV-n belül.

Jól tudjuk, hogy kirúgásának indoka a szakmai alkalmatlanság volt?

Igen. Egyfelől alkalmatlan vagyok Balogh Zsolt megbízott vezérigazgató szemében, másfelől azonnal jól fizető állást kínálnak.

Somodi alkalmatlan, de mégsem (Fotó: MTI)

Somodi alkalmatlan, de mégsem (Fotó: MTI)

Mi a valós indoka az eltávolításának?

Csak találgatni tudok. Hosszú hónapokig vitáztunk a paraméterkönyvről, hogy legyen-e és milyen mértékű járatritkítás Budapesten. Eljutottunk oda, hogy a BKV jelenlegi teljesítményénél lejjebb nem mehetünk. Bizonyos mértékű tartalék van a rendszerben, de kevés.

Mennyire szólhatott bele a politika az ön elbocsátásába?

Jelenleg még tagja vagyok a BKV menedzsmentjének, így nem nyilatkoznék politikai kérdésekben.

Hallani, hogy a bűne az volt, hogy nem egyeztette a sztrájktárgyalásokra vitt paraméterkönyvet a fővárossal…

Ezt cáfolom. A főváros városüzemeltetési bizottsága két héttel ezelőtti ülésén úgy határozott, hogy tovább kell egyeztetni a járatritkítást szabályozó paraméterkönyvről. Ismerték a könyv legfrissebb verzióját. A szakszervezetekkel folytatott érdemi egyeztetésekhez pedig kell valamiféle mozgástér.

Hogy látja, mivé fajulhat a sztrájkhelyzet?

Meg fog oldódni. Lesz egy konszenzusos paraméterkönyv, így a fő sztrájkindok megszűnt. A másik félelme az érdekképviseleteknek a közlekedési vállalat jövőjének kérdése, ám tudomásul kell venni, hogy formálisan nem lehet sztrájkolni a finanszírozásért.

Meddig vesz részt az egyeztetéseken?

Még nincs kitűzve, melyik nap jövök be utoljára, de vélhetően ma még figyelemmel kísérem az eseményeket.

Igaz, hogy a cég menedzsmentjében ön volt a „legtapasztaltabb” BKV-s?

Igen, én vagyok itt legrégebben, 1998-ban kezdtem.

—-Vitézy másokat menesztene—-

Alkalmatlan a maradék?

Alkalmatlan feladata ellátására a BKV megmaradt menedzsmentje – közölte a távirati irodával Vitézy Dávid, a cég felügyelőbizottságának (fb) Fidesz által delegált tagja.

Vitézy közleménye szerint a BKV öt felsővezetői posztjából kettő üres, a megmaradt menedzsment pedig alkalmatlan feladata ellátására. A társaság nagyon súlyos működési zavarát jelzi, hogy az fb határozatait sorozatosan sérti meg Balogh Zsolt, a cég vezérigazgatója, akinek egyébként nincs is vezetői felhatalmazása a Fővárosi Közgyűléstől, csak megbízottként látja el feladatát.

Hagyó bátorít?

A kialakult helyzetre az fb-tag szerint egyetlen megoldás látszik: Balogh Zsoltnak és Regőczi Miklósnak, a cég kommunikációs vezérigazgató-helyettesének, illetve a nevükkel fémjelzett cégvezetésnek távoznia kell, és helyüket közlekedési szakemberekből álló vezetőknek kell felváltaniuk.

„Elképzelhetetlen lett volna, hogy egy korrupciógyanús ügyben megállapított felelősök továbbra is vezető pozíciót tölthessenek be. Nincs kételyem abban, hogy mindez Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes tudtával, sőt, bátorítására történik” – olvasható Vitézy Dávid közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik