Belföld

Ismét szavazás lehet a kettős állampolgárságról

A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) tavaly ismét benyújtotta népszavazási kezdeményezését a kettős állampolgárságról. Elnökük szerint ugyanis az előző csalás miatt volt sikertelen, ráadásul azóta sokan meggondolták magukat. Az OVB által egyébként már hitelesített ívek azonban az Alkotmánybíróságnál pihennek. Az MVSZ szerint politikai okokból „ülnek” az ügyön, az Ab szerint egyszerűen kapacitáshiány miatt.

A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) több mint egy éve, 2007 márciusában változatlan formában nyújtotta be a kettős állampolgárság megadásáról szóló népszavazási kérdést. Ezt – mint Patrubány Miklós, a szervezet elnöke lapunknak elmondta – az OVB hitelesítette is, az Alkotmánybíróság (Ab) azonban egy panasz nyomán vizsgálódni kezdett. „Az Ab ráült a kérdésekre, a népszuverenitást semmibe véve fékezi a folyamatokat. Politikai befolyás alatt cselekszik, alkotmány- és törvénysértő módon” – fogalmazott Patrubány Miklós.

A politika vagy a túlterheltség hátráltatja?

Az MVSZ elnöke a FigyelőNetnek hozzátette: mivel a kérdésen nem változtattak, és azt előzőleg az OVB és az Alkotmánybíróság is már kétszer is hitelesítette, így a taláros testületnek nincs oka visszafogni a népszavazási ívet. „Az Alkotmánybíróság szerint rossz a népszavazási törvény, és ezért nem foglalkoznak a beadványunkkal, egészen 2008. június 15-ig” – mondta a politikus. Hozzátette: „Ennek a késlekedésnek bizonyára pártpolitikai oka van.”

Ezt a kijelentést Sereg András, az Alkotmánybíróság sajtófőnöke azonban határozottan cáfolta. Mint lapunknak elmondta: az Ab tavaly év végén azért függesztette fel az eljárást, mert megvárták, hogy az Országgyűlés döntsön a népszavazás kötőerejéről. Eddig ugyanis nem volt kitétel arra vonatkozóan, hogy ugyanazt a kérdést mennyi időn belül nem lehet újra feltenni. A parlament ezt az időintervallumot három évben állapította meg.

Mivel ez az akadály is elhárult, Sereg András szerint a taláros testület folytatja az ügy vizsgálatát, ám hogy mikor, erre nem tudott választ adni. Jelenleg ugyanis 1800 ügy van az Ab előtt, ebből körülbelül 200 soron kívüli eljárást igényel. Mint a sajtófőnök elmondta, múlt héten 13, ezen a héten pedig 9 népszavazási kezdeményezést tárgyaltak. Ezért lehet, hogy még időbe telik, míg sor kerül az MVSZ kezdeményezésére is.

Patrubány szerint most sikerülne

Patrubány ismételt kezdeményezésüket azzal indokolta, hogy biztosak benne: a megismételt szavazás eredményes és ügydöntő lenne. „Mi úgy gondoljuk, négy éve is eredményes és ügydöntő volt, csak éppen 600 ezer szavazatot akkor fordítva könyveltek el. Erről akkor a Legfelső Bíróság is hozott döntést, ám a törvények szerint az újraszámlálásról a helyi választási bizottságnak kell döntenie, ez pedig a legtöbb helyen elmaradt” – hangsúlyozza az MVSZ vezetője.

Hozzáteszi: abból a szempontból is más lenne most a helyzet, hogy a 2004. december 5-én távolmaradó mintegy ötmillió szavazó nagy része – álláspontjuk szerint – most elmenne voksolni. Illetve arra is számítanak, hogy a négy éve nemmel szavazók közül is sokan most az igent ikszelnék be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik