Belföld

Elbúcsúztak a szabad demokraták a kormányzástól

Utolsó ülését tartotta kedden a Liberális Kormányzati Kabinet: a kormánykoalícióból április 30-val távozó SZDSZ miniszterei, valamint Magyar Bálint, a kancellária államtitkára beszámolt az általuk vezetett tárcák eredményeiről.

Kóka János pártelnök visszautalt arra, hogy a koalíciós szerződés kiegészítésére 2007 júniusában került sor, amikor világos menetrenddel látták el az MSZP és az SZDSZ közösen megállapított pontjait.

A teljesített pontok között említette Kóka János a kutatás-fejlesztési támogatások összehangolását, a vállalkozók adminisztrációs terheinek csökkentését, az oktatási intézmények gazdálkodásának részleges liberalizálását, a jövő nemzedékek országgyűlési biztos hivatalának létrehozását, a zöldhatóság megerősítését, a rendőrség civil kontrolljának, valamint az egészségbiztosítási alap egyensúlyának megteremtését.

A liberális vezető értékelése szerint nem teljesült a közteherviselés reformja és az adóreform, pedig ez volt koalíció az első és legfontosabb vállalása. Megemlítette továbbá, hogy elmaradt a közpénzügyek átláthatóságának biztosítása, a pártfinanszírozás újraszabályozása, az ügynökkérdés rendezése, az egyháztámogatás átalakítása, a közalkalmazotti státusz újraszabályozása, a szociális rendszer rászorultságelvű átalakítása, a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának biztosítása, illetve a több-pénztáras egészségügyi rendszer bevezetése.

Magyar is értékelt

Magyar Bálint, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a humán európai uniós programok tervezésének szakmai felügyeletét értékelte.

A felsőoktatásról beszélve a bolognai folyamatra való átállás támogatása és a Magyar Géniusz Program mellett kiemelte a folytatódó infrastrukturális programokat. Elmondta, hogy a magántőke bevonásával született programok keretében 62 projekt valósul meg, ezekből 39 már el is készült. Ezt európai uniós források, valamint mintegy 80 milliárd forint értékű beruházás egészít ki.

Zöldpolitika

Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter sikerként értékelte, hogy a környezetvédelem kiemelt politikai üggyé vált. Kiemelte, hogy ez a terület a 2008-as költségvetés nyertese lett, mivel összesen 25 százalékkal nőttek a környezetvédelmi és vízügyi célokra rendelkezésre álló források.

A liberális tárcavezető eredményként értékelte, hogy sikerült megállapodást kötni Ausztriával a Rábáról. Kiemelte: a Rába-habzás megszüntetésére kötött osztrák-magyar megállapodás legkésőbb 2010-re biztosítja a szennyező anyagok korábbiaknál jóval szigorúbb határértékek alá szorítását.

Sok siker

A KVM távozó irányítója megemlítette, hogy megerősítették a zöldhatóságokat, így az idén 80 fővel emelkedik a természetvédelmi őrszolgálat. Elhangzott az is, hogy a tárca visszaállította az Őrségi Nemzeti Park függetlenségét, amely a természetvédők és a Magyar Tudományos Akadémia követelése volt. Fodor Gábor elmondta azt is, hogy ötpárti egyetértéssel, civil és politikai konszenzussal született meg a jövő nemzedékek ombudsmanja intézménye és a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia.

Utódomnak sok sikert kívánok, és természetesen megadok minden segítséget, hogy a munkája sikeres legyen – jelentette ki Fodor Gábor.

—-Horváth, Kákosy, Kóka—-

Reformer

Horváth Ágnes beszámolójában sikeresnek nevezte az egészségügyi reformot. Mint mondta, a társadalombiztosítást az első negyedéves adatok szerint 26 milliárd forintos többlettel adják át a szocialista miniszternek.

Az egészségügyi miniszter részletezve az elmúlt két év munkáját többek közt elmondta: tavaly tavasszal elindult a jogviszony-ellenőrzés, és elérték, hogy mindenki mögött legyen járulékfizetés. Beszélt arról, hogy megszűnt a gyógyszerkassza hiánya, ami a gyógyszer-gazdaságossági törvénynek köszönhető. Kitért arra is, hogy megtörtént a patikaliberalizáció, közel ezer új helyen lehet gyógyszert kapni és sikerült ésszerűsíteni az ellátórendszert.

Protokoll

A kormány mindemellett javította a kórházak finanszírozását. Mint elhangzott, négy beavatkozásra készül finanszírozási protokoll az Egészségügyi Minisztériumban: a térdprotézisre, a csípőprotézisre, a sérvműtétre, valamint a várandósok ellátására.

“Őszintén remélem, hogy utódom, Székely Tamás folytatni fogja a megkezdett munkát” – fogalmazott Horváth Ágnes.
Horváth Ágnes arra a hírre, miszerint kedden aláírták az alapellátó orvosok finanszírozásáról szóló megállapodást, és az új rendszer hétmilliárd forint többletforrást igényel, azt mondta: amikor a költségvetési törvény keretét túllépik, akkor van megállapodás, “nekem nem volt ilyen szerencsém, hogy ez megtörténjen”.

Matricahálózat

Kákosy Csaba leköszönő gazdasági és közlekedési miniszter elmondta: ma egyszerűbb vállalkozást alapítani, mint két évvel ezelőtt, egyszerűsödött az adóügyintézés, emellett a cégadatok és a könyvvizsgálat tekintetében is előreléptek.

A közlekedésről azt mondta, a gyorsforgalmi utak hossza 2007 végére meghaladta az 1000 kilométert, miközben javult az utak minősége. Kákosy Csaba hozzátette: nem végeztek az elektronikus útdíj bevezetésével, de elkezdődött a matricahálózat bővítése.

“Valószínűleg a liberális miniszterek sajátossága, hogy egy ekkora tárcát el tudnak vinni, mert most a szocialista miniszterek között osztják fel a minisztériumot, hogy jobban boldoguljanak vele” – zárta mondandóját Kákosy Csaba egy személyes megjegyzéssel. Hozzátette: Bajnai Gordon, Molnár Károly és Szabó Pál személyében a miniszterelnök felkészült jelölteket választott.

Nem sietnek vissza

Kérdésre válaszolva Kóka János közölte: a párton belül sokféle vélemény van a jövőbeni koalíciós megállapodásról, de nem számít arra, hogy az SZDSZ “gyorsan vissza szeretne menekülni egy koalícióba egy nagyobb párt köpönyege alá”. Szintén újságírói felvetésre elmondta: még az idén fontos lenne megoldani a pártfinanszírozás kérdését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik