Belföld

Nem kiugró hazánkban a politikai kockázat

A térség országainak vizsgálata szerint 2008 tavaszán Szlovákiában a legalacsonyabb a politikai kockázat, míg Magyarország a kisebbségi kormányzásra való áttéréskor Romániával holtversenyben a tizenkettedik a huszonnégy ország rangsorában - derül ki a Vision Consulting kelet-európai politikai kockázatelemzéséből.

A képzeletbeli dobogóra került még Szlovénia, valamint Csehország, ez utóbbi Oroszországgal és a Balkán eminensének számító Montenegróval együtt. Magyarországot az EU-tagállamok közül még a három balti állam és Bulgária is megelőzi. A lista utolsó két helyét két balkáni ország, a megosztott Szerbia és a bizonytalan Bosznia-Hercegovina foglalja el.

A Vision által készített elemzésből jól látható, hogy melyik térség milyen politikai problémákkal küzd inkább: a Kaukázusban előforduló fegyveres konfliktusoktól egyes szovjet utódállamok autoriter berendezkedésén át a balti államok politikájának képlékenységéig, vagy a Balkán egyes országainak kormányozhatatlanságáig.

A Vision kockázati modellje egy adott pillanatban elemzi a rendszerben rejlő és a változás lehetőségéből következő kockázatokat. Azt vizsgálja, hogy egy adott időben egy adott politikai rendszer milyen pályán halad, s hogy a múltbeli tapasztalatok alapján van-e esély arra, hogy ez a pálya megváltozzon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik