Belföld

Megyét és régiót is szeretne az új miniszterjelölt

A megyékre és a régiókra is szükség van Magyarországon – fogalmazott az önkormányzati miniszterjelölt, aki pártállásra való tekintet nélkül erősíteni szeretné a napi kapcsolatot az önkormányzati vezetőkkel. A parlament egyetlen függetlenként bejutott képviselője nem tervezi függetlensége faladását.

A megye vagy régió kérdésre az a válaszom, hogy is-is. Mindkettőre szükség lehet. Csak olyan régió kellene, amelyik megfelelő hatáskört és forrásokat is kap, mert anélkül nem működhet. Egyébként a megyei szint is lehet regionális hatáskörökkel felruházott közeg, a kettő nem zárja ki egymást – mondta Gyenesei István. A miniszterjelölt napi kapcsolatot szeretne kiépíteni az önkormányzatok vezetőivel, illetve az őket összefogó érdekvédelmi képviseletekkel. Természetesnek tartja, hogy pártállástól függetlenül bárkivel együttműködjön, mert az önkormányzati területen nem szabad, hogy párthovatartozás határozza meg a döntéseket.

A leendő önkormányzati miniszter nagyobb szerepet adna a civil társadalomnak, szerinte a civilek többre hivatottak annál, hogy csak a „huszárcsákón a bojt” legyenek. Bízik abban is, hogy miniszterré válásával megnő majd a Somogyért Egyesület súlya is – utóbbi szervezet színeiben szerzett Gyenesei egyéni képviselői mandátumot 2006 tavaszán. Számára a politikai tevékenység területe továbbra is a politikai közép, a centrum, beleértve a jobbközepet és a balközepet egyaránt, de elkötelezett ugyanakkor a szocialista kormány által. Nem tervezi, hogy belépjen az MSZP-be, függetlenségét továbbra is megtartja – jegyezte a miniszterjelölt, aki 1989-ig az MSZMP-tagja volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik