Belföld

Megnevezték az új államtitkárokat

A kormányfő új államtitkárokat jelöl a minisztériumokban megüresedő posztokra, és további egy-egy államtitkárt az igazságügyi és rendészeti, az oktatási és kulturális, valamint a szociális és munkaügyi tárca vezetésébe a jelenlegi államtitkárok mellé – közölte a Kormányszóvivői Iroda.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban Oláh Lajos országgyűlési képviselő, a környezetvédelmi bizottság tagja, az Egészségügyi Minisztériumban pedig Vojnik Mária, a tárca korábbi politikai államtitkára fogja ellátni az államtitkári feladatokat. A leendő Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkári posztját Puch László, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke fogja betölteni.

A jövőben két államtitkár fog tevékenykedni azoknál a tárcáknál, ahol a szakmai feladatok összetettsége, sokszínűsége és az egyeztetési feladatok sokrétűsége ezt megkívánja – fogalmaz a közlemény. Két államtitkár irányítja majd a szakmai munkát a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumban: Burány Sándor országgyűlési képviselő, aki jelenleg a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület tagja, valamint Molnár Csaba országgyűlési képviselő, az Országos Területfejlesztési Tanács tagja, az Új Tulajdonosi Program kormányzati feladatait koordináló miniszterelnöki megbízott.

Az önálló Önkormányzati Minisztériumba – Ujhelyi István mellé – Jauernik Istvánt, a parlament önkormányzati és területfejlesztési bizottságának elnökét jelöli a miniszterelnök. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium vezetése is újabb államtitkárral egészül ki: Simon Gábor mellett a jövőben ezt a tisztet Korózs Lajos fogja betölteni, aki korábban is ellátta ezt a feladatot. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakmai tevékenységét is két-két államtitkár erősíti majd.

Az igazságügyi tárcánál Avarkeszi Dezső, az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság elnöke, korábbi kormánybiztos, az oktatási tárcánál pedig Csák Ferenc tárcaközi egyeztetéssel megbízott miniszteri biztos lesz az új államtitkár. Az ő jelölésük sem érinti a tárcák jelenlegi államtitkárainak kinevezését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik