Belföld

Gyurcsányt erősítik új miniszterei

Gyurcsány Ferenc a kormányátalakítással szakértőink szerint saját pozícióját erősítette elsősorban: a kívülről hozott miniszterek tőle függnek, a megyei pártelnökökből lett tárcavezetők pedig helyi szinten hozhatnak bázist a kormányfőnek. A változtatások új célok, elvek mentén történnek, kérdés azonban, hogy mindez elég lesz-e a kisebbségi kormány fennmaradásához. A Fidesz szerint bizalmi szavazás kéne, Kóka drukkol az MSZP-nek.

A kormányátalakítással a miniszterelnök törekvése az, hogy a szakmai kormányzás látszatát keltse. Igaz, azzal hogy nem látványos pártemberek kerültek a miniszteri posztokba, még a kormány nem vált civillé vagy szakértőivé. Nem is nyúlt hozzá azokhoz a tárcavezetőkhöz, akikre a nyilvánosság általában „befolyásos” MSZP-s politikusként tekint. Ahogy azokhoz sem, akik neve riválisként merült fel eddig a sajtóban, mint Szekeres Imre vagy Kiss Péter – véli Gyulai Attila.

A politológus szerint a kormányátalakítás üzenete egyértelműen a kormány politikájának átalakítása, a gazdaságra és a fejlesztésekre helyezett nagyobb hangsúlyt Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: ez a feladat nem feltétlenül jelent minden esetben országgyűlési többségi kényszert, de általában a „külsősök” bevonása utalhat arra a törekvésre, hogy ne pártpolitikai, hanem szakpolitikai alapon lehessen támogatást szerezni az egyes intézkedésekhez.

Szomszéd Orsolya szerint is pozitív üzenete van a mostani változásoknak. Mint a Vision Consulting elemzője a FigyelőNetnek kifejtette, Gyurcsány Ferenc új kezdetet hirdetett, de új program nélkül. Értelmet adott viszont a változtatásoknak, célokat, elveket nevezett meg. Azt az üzenetet közvetíti, hogy a kormány működőképes.

átalakult a kormány

Miután az SZDSZ vasárnap döntött: kilép a koalícióból, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn bemutatta új kormánya tagjait. Az egészségügyi tárca élére Székely Tamást, jelenlegi OEP-főigazgatót jelölte a miniszterelnök. A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumból (GKM) és az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumból egy új csúcstárca jött létre Bajnai Gordon vezetésével, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium. Az új, kutatás-fejlesztésre szakosodott, tárca nélküli poszt vezetését Molnár Károlyra, a Budapesti Műszaki Egyetem rektorára bízza a miniszterelnök. A GKM és az megmaradt részéből Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium lett, amelynek vezetője Szabó Pál, a Posta vezérigazgatója. A lecsupaszított önkormányzati miniszteri tárcát Gyenesei István független országgyűlési képviselő kapta. A környezetvédelmi és vízügyi tárca Szabó Imrének, Pest megye szocialista elnökének jutott. A koalícióból távozó szabad demokrata politikusokon kívül kimaradt a kormányból Lamperth Mónika korábbi munkaügyi miniszter is, aki mostantól az MSZP operatív irányításában vesz részt. Helyét Szűcs Erika, Miskolc szocialista alpolgármestere veszi át.

A kormányfő új államtitkárokat is jelölt hétfőn, de a fejlesztéspolitikát eddig irányító, államtitkári rangú politikusokból álló testület megszűnte miatt az államtitkárok összlétszáma megmarad. A környezetvédelmi tárca államtitkára Oláh Lajos országgyűlési képviselő, az Egészségügyi Minisztériumé pedig Vojnik Mária korábbi politikai államtitkár, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumé pedig Puch László MSZP-pénztárnok lesz. Államtitkári kinevezést kap még Burány Sándor és Molnár Csaba is, ők a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumban dolgoznak majd. Jauernik István az önálló Önkormányzati Minisztérium, Korózs Lajos a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, Avarkeszi Dezső az igazságügyi tárca, Csák Ferenc pedig az oktatási minisztérium államtitkára lesz; ez utóbi tárcák két államtitkárral működnek majd.

Nehéz lesz kisebbségben

„Fontos azonban megjegyezni, hogy a ’civilség’ nem garancia a pártpolitikai szembenálláson való túllépésre, ahogyan ezt Takács Albert példája is mutatta. Hiszen hiába érkezett a volt igazságügyi és rendészeti miniszter az ombudsmani hivatalból, vele szemben éppolyan gyorsan kialakult a pártpolitikai kritika, mint egy szorosan az MSZP-hez kötődő tárcavezetővel szemben” – emlékeztetett Gyulai Attila, a Political Capital Institute vezető elemzője.

Gyurcsány Ferenc bemutatja kormánya új tagjait - KÉPGALÉRIA!

Gyurcsány Ferenc bemutatja kormánya új tagjait – KÉPGALÉRIA!

Szomszéd Orsolya ugyanakkor kiemelte, hogy mind Székely Tamás, mind Szabó Pál a párbeszédet, az egyeztetést képviselik. Ráadásul a kívülről érkező emberek nem támadhatóak, ami szintén előnyös a kormánynak a jelenlegi helyzetében. A politológus emlékeztetett ugyanakkor: a szakértőminiszterek rendszerint rövidebb ideig „húzzák” csak, mint politikán edződött társaik.

Lapozzon, a cikk folytatódik!

—-Saját pozícióját erősíti—-

A többség megszerzése szempontjából is van szerepe a kormányátalakításnak: bár Gyenesei István korábban is szavazott együtt az MSZP-vel, mostani kormányzati szerepe nyilván szorosabban is a kormánypárti frakcióhoz kapcsolja a független képviselőt.

Szomszéd Orsolya a kormányátalakítással kapcsolatban azt emelte ki, hogy az új miniszterekkel Gyurcsány a saját pozícióját igyekezett erősíteni. „A külsős szakembereknek nincs beágyazottságuk a párton belül, így a miniszterelnöktől függnek, csak hozzá lojálisak. A két MSZP-frakciótag, Szűcs Erika és Szabó Imre megyei szinten erős, így bázist adhatnak a miniszterelnöknek.

Lamperth Mónika áthelyezése ugyanakkor nem egyértelmű. A Political Capital Institute elemzője lapunknak elmondta: Lamperth Mónika új pozíciója nyilván kisebb jelentőségű, mint miniszteri megbízatása, a párton belüli feladatok azonban felértékelődhetnek, amennyiben a kormányátalakítással párhuzamosan az MSZP-ben is átszervezések kezdődnek.

Szomszéd Orsolya szerint viszont már nem akarták megvédeni a miniszter asszonyt, hiszen szakmai teljesítménye – mint a szakértő fogalmazott – védhetetlen volt. A pártfeladatok ellátásával viszont Juhász Ferenccel kerülhet szembe, ami konfliktusokat ereményezhet.

Kóka sok sikert kívánt

Az SZDSZ konstruktív ellenzéki szerepre készül, kész az egyeztetésre valamennyi párttal. Nem fog dacból nemmel szavazni egyetlen javaslatra sem és nem célja a kisebbségi szocialista kormány megbuktatása – foglalta össze pártja stratégiáját Kóka János.

A liberális párt békével távozik a koalícióból, mert úgy látja, hogy a két párt külön-külön talán jobban teljesíthet, mint együtt. Azzal, hogy az SZDSZ kilépett a koalícióból, a hatalom, a befolyás és a pozíciók megőrzése helyett saját becsületét, tartását, értékeit, programját választotta – mondta a liberális pártelnök.

Kóka János köszönetet mondott a leköszönő liberális minisztereknek, valamint a szocialista képviselőknek a „tízéves együttműködésért”, és megismételte, hogy őszintén kívánnak sok sikert a szocialistáknak a további kormányzáshoz. Az SZDSZ elnök-frakcióvezetője felszólalása végén kezet fogott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, Horváth Ágnes leköszönő egészségügyi miniszterrel, Fodor Gábor távozó környezetvédelmi miniszterrel és Dióssy Gáborral, a gazdasági tárca államtitkárával.

Az ellenzék bizalmi szavazást sürget

„Miniszterelnök úr, ha valóban olyan nagylegény, kérjen bizalmi szavazást önmaga ellen, legyen világos, hogy az SZDSZ támogatja-e az ön összetákolt kormányát, vagy pedig nem támogatja, Kóka János heti eskütételei a valóságban érvényesek-e, vagy csak arra érvényesek, hogy magasabb alkupozíciót vívjanak ki maguknak” – tette fel a kérdést Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a Parlamentben.

A bizalmi szavazás lehetőségét korábban Herényi Károly, az MDF frakcióvezető-helyettese is felvetette az Országgyűlésben. Erre reagálva a miniszterelnök azt mondta: „Ha ön és pártja úgy gondolja, hogy többségben van a parlamentben, bármelyik pillanatban leválthatja ezt a kormányt”.

Szili Katalin – szocialista – házelnök szerint „nagy kérdés, hogy a szerkezeti átalakítás hogyan szolgálja azokat a programokat, amelyeket akár a fejlesztés, akár az egészségügyi reform területén végig kívánunk vinni”. Kedden délután az MSZP-frakció egyébként tárgyal a kisebbségi kormányzásról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik