Belföld

Bemutatta új minisztereit Gyurcsány

Hat új, a nagypolitikában járatlan politikus kapott miniszteri posztot Gyurcsány Ferenc új, kisebbségi és teljesen más szerkezetű kormányában. A régiek közül Bajnai Gordonnak jut jóval nagyobb feladat, Lamperth pedig önként búcsúzik a bársonyszéktől.

Bejelentette kormányátalakítási terveit a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc „erős és büszke Magyarországot” szeretne, így ennek szellemében alakítja át a kormányát. A kisebbségi kormányzás miatt jóval több egyeztetésre lesz szükség, mint korábban, ezért újra két államtitkár lesz a minisztériumokban. Ezzel kapcsolatban a kormányfő úgy fogalmazott: azon valóban gondolkodnak, hogy egy-egy tárcánál több államtitkár legyen, viszont máshol pedig megszűnnek ezek a posztok, tehát összességében nem lesznek többen.

Gyurcsány Ferenc kérdésre válaszolva elmondta, az új államtitkárok névsorát még hétfő délután nyilvánosságra hozzák.

Ahogy arról korábban hírt adtunk, az egészségügyi tárca élére Székely Tamást jelöli a miniszterelnök.

Felső sor: Szabó Pál, Molnár Károly, Székely Tamás; alsó sor: Szabó Imre, Gyenesei István, Szűcs Erika KÉPGALÉRIA

Felső sor: Szabó Pál, Molnár Károly, Székely Tamás; alsó sor: Szabó Imre, Gyenesei István, Szűcs Erika KÉPGALÉRIA

Az új csúcsminisztérium, az összevont fejlesztési és gazdaságpolitikai tárca vezetője Bajnai Gordon eddigi önkormányzati és területfejlesztési miniszter lesz. Az új hivatal neve: Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium. Az új, kutatás-fejlesztésre szakosodott, tárca nélküli poszt vezetését Molnár Károlyra, a Budapesti Műszaki Egyetem rektorára bízza a miniszterelnök.

Új tárca, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium vezetője Szabó Pál, a Posta vezérigazgatója lett, míg munkaügyi miniszternek Szűcs Erikát, Miskolc szocialista alpolgármesterét kérte fel a kormányfő. Az önkormányzati miniszter Gyenesei István független országgyűlési képviselő lesz.

A környezetvédelmi és vízügyi tárca Szabó Imrének, Pest megye
szocialista elnökének jutott.

A jelöltek várhatóan a jövő héten teszik le az esküt, míg Gyenesei István csak később hallgatható meg, várhatóan május közepén, mivel számos újonnan létrehozott tárca nem szerepel a törvényi felsorolásban.

A koalícióból távozó szabad demokrata politikusokon kívül kimaradt a kormányból Lamperth Mónika korábbi munkaügyi miniszter is, aki mostantól az MSZP operatív irányításában vesz részt.

SZDSZ-es támogatás

Gyurcsány Ferenc a bejelentést megelőzően részt vett az SZDSZ hétfői parlamenti frakcióülésén. Kiszivárgott értesülések szerint ott beszámolt a kormány szerkezetének tervezett átalakításáról.

Szabad demokrata forrásokból az MTI úgy értesült, hogy a kormányfő a beszélgetésen azt is mondta, hogy átalakítja a kormányszerkezetet, de az SZDSZ előtt nyitva áll az ajtó.

A frakcióülésről távozó Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter jelezte, hogy valószínűleg megszavazzák a kormányszerkezet átalakítását. Horn Gábor ügyvivő viszont arról beszélt, hogy még nem tudják, hogy mit csinálnak, mert nem látták az előterjesztést.

—-Fociedző is van az újak között—-

Székely Tamás

Az egészségügyi miniszteri poszt várományosa, Székely Tamás idáig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár vezetője volt. A sebészként végzett Székely 1997-1998-ban tagja volt a Népjóléti Minisztérium “az egészségügyi rendszer átalakítása” szakértői munkacsoportjának, valamint a kódkarbantartó bizottságnak.

2002-ben az Országos Gyógyintézeti Központ (OGYK) miniszteri biztosa, majd azt követően az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI), 2003 augusztusától az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) miniszteri biztosa 2003 novemberéig.

Molnár Károly

A kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszterjelölt, Molnár Károly a Műszaki Egyetemen végzet, mint gépészmérnök. 1991-1994-ig a gépészmérnöki kar dékánhelyettese, 1994-2001-ig dékánja. 2000-ben lett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektorhelyettese, 2004 óta az egyetem rektora. 2006-ban a Magyar Rektori Konferencia elnökévé választották.

2002-től a Paksi Atomerőmű Zrt. Igazgatóságának elnöke. 2007-ben Széchenyi-díjjal tüntették ki az egyidejű hő- és anyagátadás, a transzportelmélet, valamint az alkalmazott energetika területén nemzetközileg is elismert tudományos-közéleti munkásságáért, a magyar felsőoktatás megújításában végzett tevékenysége elismeréseként

Gyenesei István

Gyenesei István, az önkormányzati tárca várományosa mérnök-közgazdászként végzett, majd 14 éves MSZMP-tagság után stabilan szerepet vállalt Somogy megye vezetésében. 17 évig vezette a megyét, majd 2006-ban – egyedüli függetlenként – a Somogyért Szövetség képviseletében jutott a Parlamentbe.

A politikus 1988-tól vesz részt a Magyar Olimpiai Bizottság munkájában, 1997 és 2001 között alelnöke volt a szervezetnek. 1980-tól kezdve számos országos sportági szakszövetség elnökségi tagja, alelnöke, illetve elnöke volt.

Szűcs Erika

A Lamperth Mónika utódjául választott Szűcs Erika a Közgazdaság-tudományi Egyetem népgazdasági tervező-elemző szakán szerzett közgazdász diplomát. A rendszerváltás után a pénzügyi szektorban helyezkedett el, a Magyar Hitelbank városi igazgatóságán kisvállalkozások hitelezésével foglalkozott.

2000-től a miniszterelnök korábbi érdekeltségébe tartozó Perfekt Rt. területi igazgatója lett, majd 2002-től Miskolc alpolgármestere. 2004 augusztusában lett országgyűlési képviselő, miután az európai parlamenti képviselővé választott Gulyásné Gurmai Zita lemondott parlamenti mandátumáról, s az MSZP Országos Választmánya őt hívta be a helyére. A 2006. évi országgyűlési választásokon országos listán szerzett mandátumot.

Szabó Pál

A Magyar Posta vezérigazgatói székét infrastrukturális miniszteri posztra cserélő Szabó Pál szintén a Közgazdaság-tudományi Egyetemen végzett. Az Egyesült Államokban, később Németországban dolgozott, majd hazatérve a Hungalu Kft. ügyvezető igazgatója, 1995 és 1996 között vezérigazgatója. Az állami szférába visszatérve 1996-ban az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. vezérigazgatójává nevezték ki, s ezt a tisztséget két éven át töltötte be.

Az 1998-as kormányváltást követően három éven át a GKI Gazdaságkutató Rt. tanácsadó vállalkozásának ügyvezető igazgatója, majd 2001-2002-ben az Ápisz Kereskedelmi Rt. elnök-vezérigazgatói feladatait látta el. Irányítása alatt sikerült a több év alatt tőkéjét elveszített társaságot a felszámolás közeli állapotból kivezetni, nyereségessé tenni.

Szabó Imre

Az új környezetvédelmi és vízügyi miniszternek jelölt Szabó Imrének testnevelő-tanári és labdarúgó-edzői képesítése van. 1987. március 1-jétől 2002-ig az Állami Ifjúsági és Sporthivatal osztályvezetője. 1987 és 2003 között a Magyar Természetbarát Szövetség főtitkára, 2007 februárjától a szövetség elnöke. 1988-1991 között szervezője az első ifjúsági kerekasztal, a MISZOT létrehozásának.

1998 májusában Pest megyei listáról parlamenti mandátumot szerzett. 1998-2000-ben frakcióvezető-helyettes, majd a ciklus második felében az ifjúsági és sportbizottság elnöke. 2002 áprilisában ismét a Pest megyei területi listáról szerzett mandátumot, majd a társadalmi szervezetek bizottságának elnöke lett. E tisztségétől 2002 novemberében megvált, miután az októberi önkormányzati választások során a Pest Megye Közgyűlésének elnökévé választották.

—-Minisztercserék a Gyurcsány-kormányban—-

2007. április 4. – Lemondott Molnár Lajos egészségügyi miniszter, lemondását Gyurcsány Ferenc kormányfő április 6-i hatállyal elfogadta. (Április 6-tól miniszteri hatáskörében Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter helyettesítette az egészségügyi minisztert az új tárcavezető munkába állásáig.)
2007. április 23. – Horváth Ágnest, az Egészségügyi Minisztérium addigi államtitkárát nevezték ki a tárca élére.
2007. május 7. – Fodor Gábort nevezték ki környezetvédelmi és vízügyi miniszternek, aki Persányi Miklóst váltotta a minisztérium élén.
2007. június 1. – Takács Albertet nevezték ki igazságügyi és rendészeti miniszternek, aki Petrétei József utóda lett a tárca élén.
2007. július 1. – A Miniszterelnöki Hivatal élén miniszterelnök-helyettesként Kiss Péter váltotta Szilvásy Györgyöt, aki azóta tárca nélküli miniszterként irányítja a polgári titkosszolgálatokat. A szociális és munkaügyi miniszter – Kiss Péter helyett – Lamperth Mónika addigi önkormányzati és területfejlesztési miniszter lett. Az ő helyére Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos került, aki továbbra is felügyeli a fejlesztéspolitikát. Tárca nélküli miniszter lett Draskovics Tibor, az Államreform-bizottság alelnöke, aki a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelt.
2007. december 5. – Kákosy Csaba lett az új gazdasági és közlekedési miniszter, aki a posztjáról lemondott Kóka Jánost váltotta a minisztérium élén.
2008. február 18. – Draskovics Tibor, a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter váltotta Takács Albertet az igazságügyi és rendészeti tárca élén, Draskovics Tibor tárca nélküli miniszteri posztja megszűnt.
2008. március 31. – A miniszterelnök április 30-i hatállyal felmentette Horváth Ágnest egészségügyi miniszteri posztjáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik