Belföld

Fodorral akar koalíciót Kóka

Kóka János határozottabban, Fodor Gábor mérsékelt eltökéltséggel érvelt a koalícióból való kilépés mellett a párt rendkívüli küldöttgyűlésén. Kóka egy melegített lábosban lévő békához hasonlította a pártot, Fodor pedig vállalná az elnökséget.

Kóka János úgy fogalmazott: a miniszterek, az ügyvivők, az államtitkárok átlépték saját korlátaikat, feladtak rangot, pozíciót, befolyást, mert büszkék akarnak lenni az SZDSZ-re és hisznek az új kezdetben. Álljunk melléjük és csináljunk egy új SZDSZ-t – hangoztatta.

Kiugrottak a forró vízből (fotó:mti)

Kiugrottak a forró vízből (fotó:mti)

Az elnök pártját egy folyamatosan melegített lábosban lévő békához hasonlította, aki nem veszi észre, hogy megfő. Ha a miniszterelnök nem mondja ki, hogy a koalíciós szerződés nem szentírás, nincs egészségügyi reform és adócsökkentés, akkor nem veszik észre, hogy egyre életveszélyesebb a politikai környezet – mondta a pártelnök. Hozzátette, az utolsó pillanatban sikerült kiugraniuk a forró vízből, mert volt bátorságuk ezt megtenni.

Fodorral akar koalíciót

Kóka János szerint új liberális koalícióra van szükség, az SZDSZ-en belül össze kell fogniuk a politikusoknak. A pártelnök azt mondta, koalíciós együttműködést szeretne kötni Fodor Gáborral. Úgy fogalmazott: a következő választásokig az SZDSZ érdeke fontosabb, előrevalóbb kell, hogy legyen, mint bármilyen érdek, a kiszorítósdi felesleges, értelmetlen és romboló játék. Ellenzékben nincs helye megosztottságnak – jelentette ki.

Kóka János úgy látja, a pártnak 3-4 egyenlő esélyű elnökjelöltje van, akik nyílt versenyben mérkőznek majd meg, ami nem pártszakadást jelent, hanem a demokrácia elveinek érvényesülését. Mint mondta, a kialakult helyzetben tele vannak aggodalommal és felelősségérzettel, és bár vannak a pártnak problémái, az SZDSZ politikája “sosem volt ilyen egységes”. Ha egy párt ilyen éretten, felelősségteljesen, egységesen tud dönteni, akkor nincs rossz állapotban – vélekedett, megjegyezve, ebben az éles helyzetben derült ki, hogy az SZDSZ-nek “van morális tartása”.

A pártelnök kiemelte: az SZDSZ-nek készülnie kell az előrehozott választásokra. “Meglehet, hogy már ősszel kiderül, hogy nem tartható, a kisebbségi kormányzás. Ebben az esetben jövő tavasszal előrehozott választások lehetnek. Ezt egyáltalán nem szeretnénk, de készülnünk kell rá” – hangsúlyozta a pártelnök.

Hat-nyolc hónapon belül mindenképpen olyan állapotban kell lennie a pártnak, hogy legyen reális esélye a parlamentbe jutásra. Ma három-négy százalék körül van az SZDSZ, ez a két-háromszázezres törzsszavazói bázisnak köszönhető – tette hozzá.

A pártelnök rámutatott: hatévnyi kormányzás után át kell szokniuk az ellenzéki habitusra, az SZDSZ konstruktív ellenzéki párt szeretne lenni.

Fodor Gábor: lépjünk ki, de koalíciós kormány kell

Fodor Gábor szintén azt kérte a résztvevőktől, hogy szavazzanak igennel a kilépésre, de csak akkor, ha eltökéltek abban, hogy az SZDSZ maga is változtat, és akkor, ha eltökéltek abban, hogy nemcsak a vasárnapi, hanem a következő küldöttgyűlés is a változásról szól majd.

Újra megméreti magát (fotó:mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik