Belföld

A Fidesz tíz százalékosra csökkentené az élelmiszerek áfáját

A Fidesz azt javasolja, hogy csökkentsék az élelmiszerek árának áfatartalmát a jelenlegi húsz százalékról tíz százalékra - mondta a párt agrárpolitikusa vasárnap Budapesten.

A Fidesz az élelmiszerek áremelkedésének megakadályozásáért az javasolja, hogy e termékek árának áfatartalmát a jelenlegi húsz százalékról csökkentse tíz százalékra az Országgyűlés – közölte sajtótájékoztatóján Font Sándor. Hozzátette: az erről szóló javaslatukat hétfőn nyújtják be az Országgyűlésnek.

Közölte: azt, hogy ez a lépés hogyan érintené a költségvetést, nem tudja megmondani, hiszen arra nincs adat, hogy az élelmiszerforgalmazásban mekkora a szürkegazdaság aránya, és ez mennyivel csökkenne az áfa mérséklésével. Ám szinte bizonyos, hogy az áfa csökkenésével a szürkegazdaság visszaszorítását is el lehetne érni – mondta a politikus. Emellett továbbra is fenntartják azt a tavalyi javaslatukat – tette hozzá -, hogy a kormány adja vissza a gazdáknak az intervenciós alapból korábban elvett 25 milliárd forintot.

Javaslatuk indoklásaként a politikus elmondta: míg tavaly az Európai Unió tagállamaiban 2,8-3 százalék körüli volt átlagosan az élelmiszerek árának növekedése, addig Magyarországon ez elérte a 11,5 százalékot, s egyes termékek esetében ezt a mértéket is jóval meghaladja az árnövekedés.

Font Sándor példaként – egyebek mellett – az étolaj árának 52 százalékos, a liszt árának 48 százalékos növekedését említette. Fontos adat még – közölte -, hogy a magyar családok jövedelmükből 27 százalékot költenek élelmiszerre, ami szintén jóval magasabb az EU-átlagnál. Mint mondta, az áremeléssel a magyar termelők sem jártak jól, sokkal inkább élvezték ennek hasznát a végeladók.

Emlékeztetett: a Fidesz már a múlt évben jelezte, hogy milyen élelmiszerár-emelkedés várható, hiszen ezt – mint mondta – az OECD előrejelzésekből is tudni lehetett. Már ekkor tettek javaslatot a folyamat megállításáért, ám a kormány, bár lett volna eszköze, mégsem tett semmit – közölte a politikus, aki annak a véleményének adott hangot, hogy e mögött “Veres János pénzügyminiszter és a költségvetés érdeke áll”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik