Belföld

Kisebbségben nehéz nagy dolgokat csinálni – Horn-interjú

Belátható időn belül nem kötné újra a koalíciót Horn Gábor. Az SZDSZ kampányfőnöke a FigyelőNetnek adott interjújában beszélt a liberálisok jövőjéről, az áttekinthető SZDSZ-ről és arról, hogy továbbra is jóban van Gyurcsány Ferenccel. De ki a Nap és a Hold?

Elindult az SZDSZ-en belül a Szabad Kezdeményezések Köre. Hallott már róla?

Igen, de nem gondolom ezt egy nagy jelentőségű dolognak. Az SZDSZ életében folyamatosan létrejönnek csoportosulások valamilyen zseniális terv mentén.

De olyat ritkán mondanak, hogy menjenek a nagy öregek, most a fiatalokon a sor…

Nem gondolom, hogy az SZDSZ legnagyobb problémája a korosztályi probléma lenne. Fiatal emberek alkotják a pártot. Talán Pető Iván a legöregebb vezető politikus, a maga hatvankét évével. Nem gondolom, hogy az idősebb korosztálynak menni kéne Demszkystől, Kunczéstól együtt. Ha az SZDSZ ebbe az irányba tart, akkor biztos, hogy vége van a pártnak.

Fotó: Gáti András

Fotó: Gáti András

Talán nem véletlen az új csoportosulás időzítése, hiszen vasárnap küldöttgyűlésük lesz, azt pedig sokan az elnökválasztási kampány nyitányaként értelmezik. Ön is így látja?

Bízom abban, hogy a küldöttgyűlés nem erről fog szólni, hiszen az egyik legfontosabb döntésünket kell meghozni: hogy kilépünk a koalícióból.

Hallani, hogy a következő küldöttgyűlésen már a koalíció újrakötése is szóba kerülhet. Akár már júniusban…

Nem hiszem, hogy így lesz. Ennek a koalíciónak itt és most vége. Az egy nagy kérdés, hogy hogyan tud az ország továbbmenni. Ez mindannyiunkat feszít. Ebbe persze beleférhet egy újabb koalíció, de nem a közeljövőben.

Például mikor? Ha az SZDSZ-t az előrehozott választásokkal riogatnák?

Szerintem működőképes lesz a kisebbségi kormányzás. Számos európai példa van erre.

A magyar politikai állapotokat nem mindig nevezhetjük európainak…

Ez igaz, de ha nekünk sikerül a konstruktív ellenzékiséget megvalósítani, akkor bebizonyíthatjuk, hogy lehet itt is kisebbségben kormányozni. A problémát abban látom, hogy egy kisebbségi kormánnyal nagyon nehéz nagy dolgokat csinálni. Márpedig nagy dolgokra van szükség. Mi továbbra is azt gondoljuk, hogy Magyarországon elkerülhetetlenek a nagy, strukturális átalakítások. Az igazi vita az MSZP és köztünk ebben volt és van.

Miért vitatkoznak még, hisz úgy tűnik, eldőlt a kérdés.

Igen. A koalícióból való kiebrudalásunknak – nézetem szerint ugyanis nem az SZDSZ lépett ki a koalícióból, hanem a koalíció belőlünk – ez volt a fő oka. Az a mondata a miniszterelnöknek, hogy a koalíciós megállapodás nem szentírás, azt gondolom, jól jellemzi az állapotokat. A szentírást valóban lehet többféleképpen értelmezni, egy megállapodást nem.

Lapozzon a folytatáshoz!

—- Gyurcsány és az SZDSZ jövője —-

Merre tudnak továbbmenni, ha már kiléptek?

Azt hiszem, az SZDSZ sorsa nem azon múlik, hogy kilép vagy bennmarad. A magyar párttörténet elmúlt húsz évében olyan helyzetben, mint az SZDSZ most van, minden párt felemésztette önmagát. Az MDF, a kisgazdák, a kereszténydemokraták, a MIÉP. Mindegyikük elkövette azt az ostobaságot, hogy nehéz helyzetben ahelyett, hogy összeálltak volna, inkább előjöttek a személyi konfliktusok és szétverték magukat.

Érdekes kísérlet, hogy az SZDSZ is ugyanezt csinálja-e. Számomra az a kérdés, hogy júniusban tudunk-e választani magunknak egy elnököt, aki mögé felsorakozik a párt. Ha ez így lesz, akkor a következő másfél–két évben meg tudunk úgy erősödni, hogy továbbra is megkerülhetetlen erő legyünk a politikában. Ha nem így lesz, akkor akár előrehozott választás is lesz, ez sem ördögtől való.

Kisebbségben nehéz nagy dolgokat csinálni – Horn-interjú 2


Azért a jelenlegi felmérések azt mutatják, előrehozott választás esetén az SZDSZ nem lesz tagja a parlamentnek…

Én ebben nem vagyok ilyen biztos. Sokszor leírtak már minket. Ráadásul az előrehozott választás nem most van, hanem legkorábban jövő tavasszal. Addigra egy erős kampánnyal sikeresek lehetünk, ami arról kell hogy szóljon, hogy megakadályozzuk a parlamentben a kétharmados Fidesz-többséget.

Az elmúlt lassan húsz évben az SZDSZ-ről az a kép alakult ki, hogy az MSZP szatellitpártja. Ebben lehet valami változás? Új imázs esetleg?

Hogy ki, kinek a szatellitpártja, abba ne menjünk bele, mert azt is hallani, hogy a „kis liberálisok mozgatják a nagy mamutpártot”. Vita szokott lenni, ki a Hold és ki a Nap, de valóban nagyon régóta működünk együtt az MSZP-vel. Én magam is azok közé tartozom, akik 2006 óta komolyan gondolkozom, lehet-e és hogyan önálló arculatot építeni.

És mire jutott? Mert most úgy tűnik, hogy egy enyhén jobbra tolódó vállalkozói vonulat csaphat össze egy ökoszociális iránnyal.

Az a legizgalmasabb, hogy ez a két dolog egyszerre van jelen. Ha ezt szétszedjük, akkor vége. Fura módon ez a két értékrend Kóka Jánosban és Fodor Gáborban is megjelenik. (Vélhetően ők indulnak a pártelnöki posztért. A szerk.) Éppen ezért lenne fontos, hogy ne dőljön el a kérdés.

Ha nem dől el, akkor egy harmadik személyt támogatna az SZDSZ élén?

Elképzelhető, hogy nem kettőjük közül kerül ki a pártelnök, igaz, ehhez nagyon bölcsnek kell lenni. Én bárkivel együtt tudok dolgozni, aki mellé az egész SZDSZ egységesen odaáll.

Hány „harmadik” jelölt van önöknél? Egyről tudunk, ő nem vállalja.

Kuncze Gáborral jóban vagyok, én sem hiszem, hogy visszajönne. Szent-Iványi István neve is felmerült még.

Úgy tudjuk, ő nem indulna Fodor ellen, legfeljebb helyette. Ki jöhet még szóba?

A legvalószínűbb valóban egy Kóka-Fodor párharc, de annak csak akkor van értelme, ha a döntést mindenki elfogadja.

Volt már egy ilyen párharc, melynek elég viharossá sikeredett az utóélete. Most vasárnap többeket ki is zárnak a pártból. Szükséges, hogy az SZDSZ megrendszabályozza önmagát?

Igen. Vasárnap azzal kezdünk, hogy módosítjuk az alapszabályt, mert most védtelenek vagyunk bizonyos helyzetekben. A rendszerváltó civilek távozásával a politika körül kialakult egy légüres tér és megjelentek olyan kalandorok, akik látják a lehetőségeket. Hogy egy megyei elnöki poszt már egy mozgástér, hivatkozási alap. Ebben voltunk mi védtelenek és jóhiszeműek. Most profi viszonyok kellenek.

Most vasárnap is lesz profizmus?

Lesz karszalag, a küldötteket személyivel ellenőrizzük. Óvatosabbak lettünk.

Megszűnik a bizalmi elv?

Remélem nem, de csorbát szenved az biztos. Nagyon megviselték az SZDSZ-t ezek a botrányok. Rosszul is kommunikáltuk, mert nem hittük el kezdetben, hogy velünk ez megtörténhet. Egy illúzióval kevesebb van.

Kisebbségben nehéz nagy dolgokat csinálni – Horn-interjú 3

Erősödik a pártfegyelem?

Hans-Dietrich Genscher mondta egyszer nekünk, hogy a liberális párt feloszlatni sem tudja önmagát, mert nem tudnak benne megállapodni. Nem lesz központi irányítás, de lehet egy picit nagyobb rend. Egy áttekinthető, átlátható SZDSZ-re van szükség.

Lehet csinálni társadalmi reformokat pártfegyelem nélkül?

Azért mi a komoly, tartalmi kérdésekben mindig tudtunk együtt szavazni.

Gyurcsány Ferenccel mikor beszélt utoljára?

Ma. (Pénteken készült az interjú.)

Napi kapcsolatban vannak?

Igen. Jó viszonyban maradtunk, bár ezzel nem akarom a miniszterelnök urat nehéz helyzetbe hozni. Hat éve dolgozunk együtt, több időt töltöttem vele ezalatt, mint a családommal.
Az emberi kapcsolatunk jó volt. Szerdán egyébként elbúcsúztam tőle a kormányülésen, jövő héten az utolsó koalíciós kormányülésen nem leszek ott, Moszkvába megyek. Még sosem jártam ott.

Attól függetlenül vannak jóban, hogy egy esetleges koalíciós újrázást épp az ő távozásától tesznek függővé?

Nekem még fideszes barátaim is vannak. Nem gondolom, hogy a politikai vitákra és konfliktusokra rá kell hogy menjenek emberi kapcsolatok.

Azért az nem megszokott, hogy jóban vannak, de dolgozni nem tudnak együtt, nem?

Bármilyen furcsa, ez így normális. Nem tudunk együtt dolgozni, mert az MSZP nem kíván azon az úton továbbmenni, amin közösen elindultunk. Miért vegyünk részt egy olyan kormányban, ami nem azt csinálja, amit kell? Három bársonyszékért? Azt tudunk magunknak venni is, hogy aztán üldögéljünk rajta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik