Belföld

Az SZDSZ szeptemberig maradna a kormányban?

Több delegált határozati javaslatot nyújt be az SZDSZ vasárnapi küldöttgyűlésére, amelyben indítványozzák, hogy a liberálisok ne április 30-ával, hanem szeptember 1-jei hatállyal bontsák fel az MSZP-vel kötött koalíciós szerződést.

Az aláírók úgy látják, hogy a koalícióból történő kilépésről szóló frakció- és ügyvivői testületi döntés elsietett volt – közölte a határozati javaslatot aláírók egyike, Szentkuti Károly küldött, a liberális párt Győr-Moson-Sopron megyei elnöke. A kezdeményezést rajta kívül többek között Tolnai Jánosné Pest megyei, Belgyár László Hajdú-Bihar megyei és Mohos Péter Győr-Moson-Sopron megyei küldött látta el kézjegyével.

Szentkuti Károly és Kóka János az SZDSZ egy ülése után (Fotó: MTI)

Szentkuti Károly és Kóka János az SZDSZ egy ülése után (Fotó: MTI)

Szentkuti szükségesnek tartja, hogy legyen idő átgondolni az SZDSZ további szerepvállalását a koalícióban. De idő kell ahhoz is, hogy a párt felkészüljön a konstruktív ellenzéki szerepre, amihez egyelőre hiányzik a kiforrott politikai stratégia – vélekednek az aláírók. A június 7-i tisztújító küldöttgyűlésen az elnökjelöltek és az ügyvivő-jelöltek programjai alapján hozhatnak politikai és stratégiai döntést, és adhatnak felhatalmazást az új vezetésnek egy új koalíció létrehozásához, vagy az ellenzéki szerep felvállalásához – mondta Szentkuti.

Amennyiben szeptember 1-ig nem sikerül új koalíciós szerződést kötni, az SZDSZ ellenzéki pártként folytatja munkáját a soron következő országgyűlési választásig. Az SZDSZ vasárnap Budaörsön tartja rendkívüli küldöttgyűlését, amelyen a koalícióból való kilépés kérdése lesz napirenden. A liberális párt vezető testületei, az ügyvivői testület és az országos tanács egyaránt azt ajánlották a párt küldöttgyűlésének, hogy a koalíció elhagyása mellett foglaljon állást.

A liberálisok eddig megtartott megyei választmányi ülésein – Győr-Moson-Sopron és Zala megye kivételével – a koalícióból való kilépés mellett voksolt a résztvevők többsége. Több megyében is előfordult ugyanakkor, hogy formális határozatot nem hoztak és a küldöttek lelkiismeretére bízták a döntést. A liberális párt fővárosi választmánya pénteken vitatja meg a kérdést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!