Belföld

Zuschlag ötvenmilliót térített meg

A Zuschlag János és társai ellen indított bűnügyben jelenleg is tart az iratismertetés, melynek során a gyanúsított védője csatolt be okiratokat arról, hogy körülbelül 50 millió forint összegben térítettek meg kárt - közölte Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyész-helyettese.

„Ha a befizetések megtörténtek, a bűnügy vizsgálatát, annak minősítését nem befolyásolja, annyit jelent, hogy adott esetben bele kerül a vádiratba, hogy a kár egy részét megtérítette, mely egyébként 75 millió forint” – mondta Szabó Ferenc.

A főügyészhelyettes hozzátette: ez a kár egy része, pontosabban az ő terhére rótt kár egy része, ettől függetlenül Zuschlag János azt vallotta, hogy büntetőjogi felelősségét továbbra is elismeri. A becsatolt okiratokat ellenőrizzük – fűzte hozzá.

Szabadláb

Szabó Ferenc beszámolt arról: egyidejűleg a gyanúsított védője kezdeményezte Zuschlag János szabadlábra helyezését, melyet majd annak függvényében vizsgálnak meg, hogy a becsatolt okiratok valósak-e, tehát a kárenyhítés megtörtént-e.

A Zuschlag-ügyben a nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, melynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt.

75 millió forint

A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok mintegy 75 millió forint pályázaton nyert pénz „rendeltetésszerű használatával” nem tudnak elszámolni.

Az ügynek 16 gyanúsítottja van, közülük Zuschlag János mellett Katus Ferenc is előzetes letartóztatásban van. A harmadik letartóztatott személyt, Zuschlag János személyi titkáraként is tevékenykedő Lados Istvánt, a kecskeméti ügyész indítványának megfelelően a szegedi nyomozási bíró házi őrizetbe vette. A bíróság jogerős határozatának indokolása szerint Lados István az eljárás során önmagára nézve teljes körű beismerő, társaira nézve terhelő vallomást tett.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.