Belföld

Tovább drágulhat a gáz és a benzin

A magyar termékárak emelkedését a dollár várható gyengülése tompítja, így a benzin áránál 10 százalék feletti, a gázolajénál 20 százalék körüli éves átlagos áremelkedés várható – állítja a GKI Energiakutató Kft.

Az idén a lakossági gázárak a várható tarifaemelésekkel együtt 25-30 százalékkal emelkednek, ami alig alacsonyabb a 2007. évi 35 százalékos növekedésnél, miközben a nem lakossági földgázáraknál az év második felében további 8-10 százalékos emelést feltételezve, összességében 20 százalék körüli éves átlagos drágulás várható. A földgáz magyar árváltozását az importárak, az árfolyam és a politika befolyásolja. A várható 30-40 százalék körüli importár-emelkedést a dollár gyengülése 15-25 százalékos emelkedésre mérsékli.

A GKI szerint, ha nem számolunk a teljes gázszolgáltatás költségének emelkedésével, akkor ekkora emelés szükséges ahhoz, hogy a magyar gázárak ne maradjanak el lényegesen a nemzetközi tendenciáktól. Az év eleji és az április eleji áremelés eddig mintegy 11 százalékot jelentett a gáz, és összesen 13 százalék körüli emelkedést az egész gázszolgáltatás szintjén. Így az év második felében várhatóan szükséges lesz megismételni az első féléves emelési mértékeket.

2007 második fele óta az idén márciusig a gázolaj ára több mint 50 százalékkal nőtt, míg a benzin ára csak mintegy 20 százalékkal, a kőolaj ára pedig 35 százalékkal emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik