Belföld

Jobbikos tüntetők zavarták meg a Fővárosi Közgyűlést

Alig félórás vita után Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes délután 5 óra körül berekesztette a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülését, mert a Turul-szobor sorsáról folytatott vitát jobbikos tüntetők folyamatos közbekiabálásokkal zavarták.

A közgyűlés ülésére a XII. kerületi Turul-szobor bontásáról várható csütörtök délutáni döntés ellen tiltakozó mintegy kéttucat jobbikos demonstráló érkezett.

Novák Előd, a Jobbik képviselője a közgyűlésre bejutva azt kifogásolta, hogy szerinte jogszerűtlenül közterület-felügyelők kívánják átvizsgálni táskáját. Nehezményezte, hogy nem vihette be a terembe a magával hozott tojásokat és a dudáját, miközben ezt semmilyen jogszabály nem tiltja.

Demszky Gábor főpolgármester a közgyűlés kényszerszünetében tartott sajtótájékoztatóján felidézte az ügyben korábban lezajlott közgyűlési vitákat. A főpolgármester rámutatott, hogy a Turul a múlt század első felében a Turulszövetség legfontosabb szimbóluma volt. A Turulszövetség pedig az egyik legismertebb antiszemita, szélsőjobboldali szerveződés volt – szögezte le. Emiatt ennek a jelképnek a használata félelmet ébreszt azokban, akik átélték ezt a korszakot, illetve akik ismerik azokat a körülményeket, amikor ezt a szimbólumot használták – mutatott rá.

Az ülésteremben megerősítették a biztonsági szolgálatot a tüntetők miatt (fotó: MTI)

Az ülésteremben megerősítették a biztonsági szolgálatot a tüntetők miatt (fotó: MTI)

Ezt mindenki tudja, a jobboldal, a szélsőjobboldal, a demokraták és az antifasiszták is, csak a Fidesz tesz úgy, mintha ez a turulmadár csak úgy odarepült volna a helyére – hangsúlyozta Demszky Gábor. A főpolgármester leszögezte, hogy a Turul-szoborral kapcsolatban csak egyetlen dolog képzelhető el, az, hogy elbontják azt, mivel már minden hatóság, így a bíróság is törvénytelennek minősítette a szoborállítást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik