Belföld

Átvilágítja magát az SZDSZ

Megyei szinten ellenőrizné mandátumait az SZDSZ. A liberálisok a hétvégén döntenek a koalíciós szakításról, és arról, kizárják-e „bajkeverőiket”. Több SZDSZ-es is úgy véli: a vasárnapi küldöttgyűlés tulajdonképpen kampánynyitó lesz.

Vasárnap tartja küldöttgyűlését az SZDSZ, ahol várhatóan döntenek a koalícióból való kilépésről, és módosítják a párt alapszabályát, hogy kevesebb idő is elég legyen a jelöltállításhoz egy tisztújítás során.

Ismét egymásnak feszülnek (Fotó: MTI)

Ismét egymásnak feszülnek (Fotó: MTI)

Horn Gábor, a liberálisok ügyvivője közölte, várhatóan a vasárnapi küldöttgyűlés dönt arról is, hogy kizárják-e a pártból Mali Zoltánt, a drávapiski tagbeléptetőt és azt a Köteles Pétert, aki a pártelnökválasztás körüli botrányt kirobbantotta. Ez utóbbi kapcsán az SZDSZ megyénként kijelöl egy-egy embert, aki ellenőrzi majd a mandátumokat.

„Az SZDSZ története harmadik legfontosabb döntését fogja meghozni a vasárnapi rendkívüli küldöttgyűlésen” – értékelte a koalícióból való kilépés jelentőségét Horn Gábor. A liberális ügyvivő kifejtette: a Szabad Demokraták Szövetségének 1988-as megalapítása és az 1994-es koalíciókötés után az április 27-i döntés a koalíció felmondásáról lesz a párt életének egyik legjelentősebb eseménye.

Titkos körök

Kevésbé tartották jelentősnek a párt lapunk által megkérdezett prominensei az SZDSZ fővárosi elnöke, Szabadai Viktor által szerdán Arányok

Több, a FigyelőNetnek nyilatkozó liberális politikus is úgy nyilatkozott, hogy a küldöttgyűlés igazi tétje az elnökválasztás. Hiszen, ha csak kis többséggel dönt a párt a koalíciós szakításról, az jelentősen meggyengíti a jelenlegi pártelnököt, Kóka Jánost.

Gulyás József, az SZDSZ országos tanácsának elnöke szerint az arányokon túl az is kérdés, hogy ki, milyen megfontolásból voksol majd a szakítás mellett.

„Van, aki ebben a ciklusban már nem kezdene a szocialistákkal, míg mások esetleg egy merőben új feltételrendszer mentén esetleg készek lennének tárgyalni az MSZP-vel” – vélte Gulyás, hozzátéve, hogy ő maga is a koalíció felbontására szavaz és szerinte csak a másfél hónap múlva esedékes tisztújítás után érdemes újragondolni a helyzetet, de csak akkor „ha az MSZP új helyzetet teremt”.

Újraindulnak

Informátoraink szerint ugyanis újra csak Kóka és Fodor Gábor indul el a pártelnöki posztért. A sajtóban felmerült még Szent-Iványi István neve is, ám az európai parlamenti képviselő köztudottan jóban van Fodorral, így nem valószínű, hogy elindulna ellene, legfeljebb helyette.

Belső kampány

Úgy tudjuk, az SZDSZ-en belül már nem számolnak Kuncze Gábor visszatérésével, több forrásunk is úgy értékelte Magyar Bálint aláírásgyűjtési akcióját, hogy „az csak arra volt jó, hogy Bálinték is szembeforduljanak Kókával”.

Volt forrásunk, aki tudni vélte, hogy a küldöttgyűlésen – várhatóan – beszédet mondó Fodor és Kóka megnyitja az elnökválasztási hadjáratot és jövő héten már indul az SZDSZ belső kampánya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik