Belföld

Fizessen az oktatásért, aki rosszul tanul

Kedden elfogadta a Magyar Rektori Konferencia (MRK) a felsőoktatás finanszírozását, a felvételit, a költségtérítést és a hallgatói juttatásokat érintő reformjavaslatokat. A rektorok igazságtalannak tartják, hogy sok jó teljesítményt nyújtó költségtérítéses hallgató magas összeget fizet a tanulmányaiért, míg rosszabbul tanuló, államilag támogatott társaiknak ugyanaz a képzés szinte ingyenes.

Az MRK szerint a két finanszírozási forma közti átjárhatóság nem megoldás a problémára, mert így is nagy marad a különbség a legjobban teljesítő költségtérítéses hallgató és a leggyengébben tanuló államilag támogatott hallgató kiadásai között.

Miskolczi Norbert, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke korábban azt nyilatkozta: az új konstrukcióról „könnyen lehet azt mondani, hogy ez tandíj, csak más köntösbe bújtatva”. Kitért arra is, hogy a HÖOK-kal eddig még nem egyeztettek semmilyen javaslatot, ezért várják az MRK elképzeléseit. A Felsőoktatási Kerekasztal – amelynek tagja a HÖOK is – április 30-án ül össze, hogy megvitassa a rektorok javaslatát.

Nem csak 15 százalék kerülhetne át

A rektorok által összeállított javaslatcsomag bevezetése a 2010-2011-es tanévtől lenne esedékes. Az azonos szakon tanulók között lehetővé tennék a teljes átjárhatóságot a jelenleg érvényes 15 százalék helyett. Évente állapítanák meg az intézmények a tanulmányi átlag szerint, hogy a következő évben ki kap államilag támogatott státuszt és kinek kell fizetnie. Ez az intézmény bevételét nem változtatná meg, a hallgatókat viszont teljesítményre ösztönözné.

Az MRK azt is javasolja, hogy azok a felvételizők mindannyian kezdhessék meg a tanulmányokat, akik elérik a minimális pontszámot (ez jelenleg 160 pont). Azoknak a jelentkezőknek, akik „megütik a szintet”, de az általuk megjelölt helyekre a pontjuk kevés, az intézmények felajánlanának olyan helyeket, ahol maradt szabad kapacitás.

A költségtérítés is az eredménytől függjön

A hallgatók az évben nyújtott teljesítményük, első évben pedig a felvételi eredményeik alapján fizessenek költségtérítést – áll a javaslatban. Egy adott szakon a költségtérítés összegét a szak képzési költsége, illetve az államilag finanszírozott helyek száma határozná meg. A rektorok felvetették azt is, hogy az intézmények adjanak munkát a költségtérítést fizető hallgatóiknak.

Többletpont helyett esélyegyenlőségi program

A rektorok szeretnék, ha az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében konkrét programot hirdetnének a hátrányos helyzetű általános és középiskolások esélyegyenlőségének megteremtésére. A felsőoktatási intézmények pályázhatnának előkészítő, szintre hozó képzések tartására. Ezt hatékonyabb támogatásnak tartják, mint a hátrányos helyzetért járó többletpontokat. Az MRK-nak az a véleménye, hogy ha az új felvételi rendszert már 2008-ban alkalmaznák, csaknem 20 ezerrel többen kerülhetnének be a felsőoktatásba.

A hallgatói támogatásra fordítható összeget – amely jelenleg 119 ezer forint – minden felvett jelentkező után kapnia kellene az intézményeknek. Ez a felsőoktatásra fordítandó költségvetést 2,5 milliárd forinttal növelné. Az új rendszert 2012-ben vezetné be a rektorokat tömörítő szervezet.

Jelenleg az ösztöndíjak, juttatások csak az államilag támogatott hallgatóknak adhatók. Ha egy diák költségtérítéses státuszba kerül, akkor például a lakhatási támogatása is megszűnik. Az MRK javasolja, hogy a lakhatási támogatást a szociális helyzettől függően kapják a hallgatók, és ne függjön a tanulmányi eredménytől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik