Belföld

Robbanás- és vegyszerveszély a volt pszichiátrián

Gazdátlanul áll a robbanószerek és veszélyes vegyszerek tárolója, az egykor ott ápolt betegek művészi értékű festményeit és kisplasztikáit gyűjtő múzeumot pedig az oktatási tárca engedélye nélkül pakolták össze a bezárás előtt álló Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben (OPNI) – írja a Világgazdaság.

A robbanó- és vegyszereket viszont nem pakolta össze senki, mivel a kórház miniszteri biztosa megszüntette az elvitelükre vonatkozó szerződést az érintett céggel. Tetézi a bajt, hogy a tárolóépület fala megrepedt, beázik, pedig olyan kémiai anyagok maradtak az épületben, amelyek egészségre veszélyesek, egymással keveredve pedig komoly környezeti ártalmakhoz vezethetnek.

Az OPNI múzeumi vitrineinek polcairól váratlanul csomagokba kerültek az egykor ott ápolt betegek művészi értékű festményei és kisplasztikái – erősítette meg a lap értesülését Kárpáti Zsuzsanna, az OPNI megszüntetésével és jogutódlásával megbízott Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) főigazgatója.

Ő azért döbbent meg a múzeum összepakolása miatt, mert arról korábban tudnia kellett volna, mivel a múzeum áthelyezéséhez az oktatási tárca engedélye szükséges. Körültekintést követel az is, hogy a betegdokumentáció nem kerülhet ki az egészségügyi ágazatból, közszemlére bocsátása ugyanis kegyeleti jogokat sérthet – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik