Belföld

Még kétezer kilométer kerékpárutat ígér Fodor Gábor

A környezetvédelem is téma volt az Országgyűlés keddi ülésén, napirend előtt. Fodor Gábor tárcavezető a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiáról beszélt, és a jelenlegi kerékpárút-hálózat dupláját ígérte.

Katona Kálmán (MDF) az április 22-i Föld Napja alkalmából arról beszélt a Parlamentben, napirend előtt, hogy valódi energiatakarékossági programot kellene alkotni. A konzervatív politikus szólt a talaj védelméről, a korszerű, olcsó távfűtés kialakításának fontosságáról, kerékpárutak kiépítéséről, a vasúthálózatok fejlesztéséről.

A fajok kihalása olyan ütemben halad, hogy az rövidesen kihat az úgynevezett kulcsfajokra, és egy idő után nem lesz semmi – vélekedett Katona Kálmán.

Válaszában a környezetvédelmi és vízügyi miniszter elmondta: 1950 óta közel egy fokkal nőtt a föld átlaghőmérséklete. Ilyen hőmérséklet-emelkedés elég ahhoz, hogy állat- és növényfajok százai és ezrei pusztuljanak el – tette hozzá Fodor Gábor. Kitért a parlament által egyhangúlag elfogadott Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiára, amely 2025-ig fekteti le az éghajlatváltozás elleni küzdelem alapjait.

Gusztos Péter (SZDSZ) a vasárnapi Critical Mass, a fővárosi kerékpáros felvonulás kapcsán azt mondta, a rendezvényen részt vett 80 ezer kerékpáros jól mutatja, hogy rohamosan nő a kerékpározók száma a fővárosban és egész Magyarországon. A liberális képviselő szólt a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium „Kerékpárral a munkába” programjáról, megemlítette ugyanakkor, hogy például a Képviselői Irodaháznál nincs biciklitároló.

Fodor Gábor reagálásában felhívta a figyelmet arra, hogy a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium előtt olyan kerékpártárolót építettek, amely nem a gyalogosok járdájából vesz el helyet, hanem az úttestből. Ezzel is világossá akartuk tenni, hogy nem a gyalogosokat kell büntetni a kerékpározással, hanem ez egy alternatív közlekedési forma – tette hozzá.

A tárcavezető kiemelte, hogy 2013-ig a jelenlegi 2000 kilométeres kerékpárút-hálózat hosszát a kormány meg akarja duplázni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik