Belföld

Karnyújtásnyira az amerikai vízummentesség

Május végéig lezárulhatnak a magyar-amerikai vízumtárgyalások, a megállapodáshoz kapcsolódó törvényjavaslat pedig még a tavaszi ülésszakban az Országgyűlés elé kerülhet.

Május végéig meglenne a megállapodások tényleges szövege. Amennyiben a parlament még június 15-ig elfogadja a törvényt, akkor valószínűleg tartható lesz, hogy Magyarország ez év végén, a jövő év elején csatlakozik az amerikai vízummentességi programhoz. Miután adatvédelmi, emberi jogi ügyekről van szó, nyilvánvaló, hogy mi törvénnyel fogjuk ezt a megállapodás-csomagot kihirdetni – mondta Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára.

Az amerikai-magyar vízummentességi szerződés alapjául szolgáló egyetértési nyilatkozatot március 17-én írták alá Washingtonban. Magyarország azt követően csatlakozhat a vízummentesség programhoz, hogy az Egyesült Államok kiépíti biztonsági rendszereit, és megszületik egy kétoldalú, négy-öt elemből álló végrehajtási csomag. Az is a feltételek között szerepel, hogy tíz százalék alatt legyen az elutasított vízumkérelmek aránya.

A kétoldalú tárgyalásokon szóba kerülnek okmánybiztonsági, repülőtér-biztonsági kérdések és a terrorizmus elleni harchoz kapcsolódó információcsere. Az amerikai közvetlen repülőjáratokon utazó légimarsallokról is lesznek megbeszélések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik