Belföld

Villám csapott egy családi házba

A vihar miatt országszerte mintegy 25 esetben kellett kivonulniuk a tűzoltóknak hétfőn 19 óráig, személyi sérülés nem történt. A legkomolyabb baleset Szombathelyen volt: a villám belecsapott egy családi ház tetejébe - mondta Dobson Tibor.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: Vas megyében, Szombathelyen a villám belecsapott egy családi ház tetejébe, ami néhány négyzetméternyi területen ki is gyulladt.

A fővárosban, a VIII. kerületben egy háztetőt bontott meg a szél, míg a XI. és a XII. kerületben fakidőlésekhez kellett kivonulniuk a tűzoltóknak.

A szóvivő tájékoztatása szerint az ország különböző részein elszórtan történtek apróbb balesetek, főleg fakidőlések miatt, de Sopronban egy buszmegálló tetejét is megbontotta a szél. Személyi sérülésről a katasztrófavédelemnek nincs információja – közölte Dobson Tibor.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az egész országban a narancssárga figyelmeztetés van érvényben, a fővárosban este kilenc és tíz óra között lehet viharra számítani.

Az európai időjárási vészjelző rendszer négy fokozatot különböztet meg: a zöld jelzés nem igényel különösebb felkészülést, a sárga potenciálisan veszélyes jelenségekre figyelmeztet, a narancssárga és a piros jelzés veszélyt jelent. Narancssárga jelzés esetén az időjárás károkat, baleseteket okozhat. A piros fokozat kiterjedt területeket érintő, nagy károkat okozó, az emberi életet is fenyegető időjárási jelenségre figyelmeztet.

Ajánlott videó