Belföld

Csődbe vitte Neszmélyt a polgármestere

Pénzügyi csődbe juttatta Neszmélyt az április közepén betegség miatt leköszönt polgármester - erről a képviselő-testület tagjai levélben tájékoztatták a falu lakóit. A polgármester hitelkezességet vállalt és adót csalt a falu kárára.

Február elején jelentkezett az önkormányzatnál egy pénzintézet, amely 35 millió forint hitel és a kamatok visszafizetését követelte – közölte Ruzsa Anna jegyző, aki elmondta, hogy a volt polgármester, Benkő Ferenc az önkormányzat tudta nélkül kézfizető kezességet vállalt 15 millió forint hitelre a Duna Eurorégió, majd 20 millió forint hitelre a Vág-Duna-Ipoly Eurorégió Fejlesztési Kht. részére, amelyekben az önkormányzat 100 százalékos tulajdonos.

“A hitelfelvételhez becsatolt (…) határozatok nem valósak, azokat nem a képviselő-testület alkotta meg” – ezt a község képviselő-testülete április 7-én írásban jelentette ki. Ezt követően a falu minden lakójához levelet juttattak el, amelyben a hamis dokumentumok alapján felvett több tízmillió forint hitel mellett megemlítették, hogy 2003 óta a település legnagyobb adózójának befizetései nem kerültek a község számlájára.

Kiderült, hogy a polgármester a vállalkozót rábeszélte, az önkormányzati társaságoknak adja kölcsön az iparűzési adót, és megígérte, hogy ő ezt majd befizeti a település költségvetésébe.

A jegyző elmondta, hogy a falu számláján nincs számottevő összeg és a beérkező pénzeket a folyamatos inkasszók elviszik. Még nem látják a kár teljes mértékét – jelezte, rámutatva arra, hogy a két közhasznú társaság egyikének sincs ügyvezető igazgatója és egyetlen alkalmazottja sem.

A rendőrség ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást, aki Neszmély község sérelmére hűtlen kezelést, csalást, sikkasztást és több rendbeli okirat-hamisítást követett el.

Benkő Ferenc, aki a második ciklust tölti polgármesterként a község élén és független jelöltként nyerte el a posztot, április 15-ével szívbetegségre hivatkozva lemondott tisztségéről. Jelenleg kórházban van, telefonját nem vette fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik