Belföld

Az MSZP kész új koalíciót kötni a régi partnerrel

Az MSZP kész új koalíciós megállapodást kötni a Szabad Demokraták Szövetségével, ám nem várhat, így készülnie kell a kisebbségi kormányzásra - mondta Lendvai Ildikó, a párt parlamenti frakcióvezetője az InfoRádiónak.

A koalíciós konfliktus ellenére a szocialisták folytatják az egészségügyi reformot a terület konszolidációjával párhuzamosan és zajlik a Munka, tudás, tulajdon program előkészítése és korrekciója a civil és szakmai egyeztetések nyomán – mondta Lendvai Ildikó a rádiónak. Mivel bizonyos, hogy április végéig koalíciós kormányzás folyik majd, az egészségüggyel kapcsolatos tárgyalásokat a kormány még nem tudja hivatalosan folytatni, hiszen a szocialisták elképzeléseivel a koalíciós partner nem ért egyet.

Az MSZP országgyűlési frakcióvezetője szerint az a valószínűbb, hogy az SZDSZ küldöttgyűlése a koalícióból való kilépésről dönt majd. Ha így történik, májustól a szocialisták kisebbségben kormányoznak, ebben az esetben pedig gyorsan meg kell találni azokat, akik betöltik a távozó szabad demokraták pozícióit.

A szocialista frakciónak emellett ki kell alakítania az önálló kormány feltételeit; ehhez nagyobb fegyelem, és a többi frakció iránti nagyobb nyitottság szükséges – mondta Lendvai Ildikó.

A politikus közölte: a szocialisták készek új koalíciós megállapodást kötni az SZDSZ-szel, ám addig sem várhatnak ölbe tett kézzel, fel kell készülniük az önálló kormányzásra is. Ezért dolgoznak a következő két évben végrehajtani kívánt program részletein.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik