Belföld

Kuncze farvizén evez tovább Kóka

A Kuncze Gábor volt pártelnök visszatérése mögött felsorakozó liberálisok szerint csak így lehet betemetni a párttagok között egyre mélyülő árkokat. Korábban Kuncze ajánlotta Kókát, most Kóka ajánlja Kunczét. Így visszatértével Kóka továbbra is befolyásos maradhatna – írja a Népszabadság.

Olyan pillanatnyilag megosztó személyiségekkel, mint Kóka és Fodor a hasadást elkerülhetetlennek látják a liberálisok. “Kuncze bácsi visszajön, és majd jól bepelenkáz” – fogalmazott a lapnak informátoruk, aki szerint nemcsak a pártot tenné tisztába, de a szocialisták SZDSZ-ellenes kirohanásait is féken tarthatná a volt SZDSZ-elnök.

Az ároktemetés szükségességére utalt Kóka János pártelnök is, aki szerint a pártnak szüksége van Kuncze Gábor egységteremtő erejére. Ennek érdekében internetes aláírásgyűjtés is kezdődött, melyhez eddig kétszázötven politikus (köztük öt parlamenti képviselő, így Magyar és Pető is) és hetven szimpatizáns csatlakozott – többségében a Kuncze/ Kóka-hívek. Fodor korábban Kuncze ellenében indult a pártelnökségért, nem meglepő tehát, hogy a mellette állók nem csatlakoztak a petícióhoz. Az aláírásgyűjtést Magyar Bálint gondolta ki. A felkérés burkolt üzenete az, hogy Fodor Gábor is vonuljon háttérbe, ne csak Kóka.

Fodor Gábor nem kívánta kommentálni a történteket, környezetéből úgy tudni, változatlanul indulni kíván az elnökségért. Egyik befolyásos támogatója szerint a felkérés Kóka gyengülésének tünete, megoldásnak viszont kevés: “Kuncze ajánlotta Kókát, most Kóka ajánlja Kunczét? Ez volna a megújulás?”. Ezzel szemben Kóka János környezetében úgy látják, pozícióját javítja a felkérés. Ha Kuncze Gábor elfogadja azt és nyer, Kóka befolyása megmarad mint parlamenti frakcióvezetőé, a csatákat viszont nem egyedül kell megvívnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik