Belföld

Kóka: 2009-től át kell alakítani az adórendszert

Csak olyan kormányt tud támogatni az SZDSZ, amely hozzálát a közteherviselés átalakításához - mondta Kóka János szombaton. Az SZDSZ elnöke a liberális gazdasági tanács ülése után nyilatkozva azt is mondta, hogy 2009 elejétől el kell kezdeni az adórendszer átalakítását.

A liberális politikus úgy fogalmazott, hogy csak olyan kormánynak van esélye kormányozni – és pártja olyan kabinetet támogat -, amely megkezdi a közteherviselés átalakítását és “Magyarország gazdasági bajainak orvoslását”.

Kóka János emlékeztetett arra, a szabaddemokratáknak ezzel kapcsolatosan van egy olyan javaslatuk, amely szerint megemelnék, de meg is adóztatnák a családi pótlékot, így az alacsony jövedelműeknél és a valóban rászorulóknál több pénz maradna belőle, míg a sokat keresők esetében csökkenne az összege.

Az SZDSZ elnöke hangoztatta: a rászorultság elvű támogatáspolitika alkalmazásával “néhány százmilliárdos mozgástér keletkeztethető”, az így felszabaduló összeget pedig adócsökkentésre és az államadósság csökkentésére lehet fordítani.

Kóka János szükségesnek nevezte a közkiadások csökkentési lehetőségeinek felülvizsgálatát, az adó- és járulékfizetők körének kiterjesztését és az egységes ingatlanadó bevezetését.
A politikus kitért arra is, az SZDSZ véleménye szerint 18 százalék körüli főkulccsal egyszerű, átlátható és szektorsemleges adórendszer hozható létre.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője szerint az SZDSZ és személyesen Kóka János is felelős azért, hogy Magyarország ilyen mély válságba került. Kóka gazdasági miniszterként éveken keresztül sokat tett azért, hogy a magyar emberek bérét terhelje Európa második legnagyobb adó- és járulékterhe, valamint hogy hazánk a régió éllovasából a kontinens sereghajtójává vált – reagált a fideszes politikus Kóka felvetésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik