Belföld

Gárda tüntetett a szlovák nagykövetség előtt

Mintegy kétszázan tiltakoztak szombat délután a Benes-dekrétumok ellen a szlovák nagykövetség budapesti, Stefánia úti épülete előtt. A demonstrációt a Pannon Nemzeti Gárda szervezte.

A tüntetésen a szónokok arról beszéltek, hogy világszerte több szlovák konzulátus előtt követelik magyar szervezetek a Benes-dekrétumok eltörlését. A megjelent szervezetek képviselői azt hangoztatták: az Európai Unió és a magyar kormány eddig nem tett eredményes lépéseket azért, hogy a dekrétumokat eltöröljék. A szervezők tiltakozó petíciót akartak átadni a szlovák nagykövetség képviselőinek, azonban azt senki nem vette át. A mintegy ezer aláírással megerősített petíciót ezért a strasbourgi emberi jogi bírósághoz juttatják el.

A nemzetiszínű és árpádsávos zászlóakt lengető tömeg többször skandálta: Vesszen Trianon!.

Szabályozott tüntetés (Fotó: MTI)

Szabályozott tüntetés (Fotó: MTI)

A tüntetésen mintegy száz tagjával képviseltette magát a Magyar Gárda. A nagykövetség épületét a rendőrség kordonnal vette körül, azon belül rohamrendőrök álltak. A demonstráció – amelyhez 21 szervezet csatlakozott – nem sokkal fél hét után békésen ért véget, rendőri intézkedés nem történt.

A szlovák külügyminisztérium pénteki állásfoglalásában hangot adott nyugtalanságának, hogy több magyar szervezet Szlovákia több nagykövetsége elé tiltakozást hirdetett meg a szlovákiai magyarok és németek második világháború utáni meghurcoltatásait a kollektív bűnösség elve alapján törvényesítő, a pozsonyi parlament által tavaly ősszel megerősített Benes-dekrétumok ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik