Belföld

Nem dugult be Budapest – percről percre

admin
admin

2008. 04. 18. 11:40

A BKV-sok 95 százaléka részt vesz az egész napos sztrájkban, néhány járat azonban elindult. Két villamosremizt megtámadtak. Dugó sehol sincs, mindenki biciklire pattant. Nézze meg videónkat és kövesse a nap eseményeit a FigyelőNettel!

13.45

Néhány villamos a sztrájk ellenére továbbra is közlekedik a fővárosban, a Nagykörúton pedig pénteken a korábbi 14 óra helyett várhatóan éjfélig biztosan jár néhány villamos – közölte a BKV.

Budán a 18-as villamos négy szerelvénye jár a Gellért tér és Hűvösvölgy között – a BKV fődiszpécsere szerint valószínűleg fél hétig -, valamint Kispesten a 42-es villamosból is néhány szerelvény szállít utasokat. Emellett az 1-es villamos vonalán nyolc szerelvény közlekedik – várhatóan éjfélig.

12.19

Egy olvasónk Újpestről jelentette, hogy a forgalom az Árpád úton és a környező utcákban hétvégi, kivéve a piac környékét.
Újpest Városkapunál és a környékén remekül lehet parkolni, szintén úgy mint hétvégén, a máskor zsúfolt parkolóhelyeken alig áll pár autó.

Nézze meg videónkat!

Újpest Központnál látott egy 30-as buszt a Keleti irányába haladni, illetve állt a megállóban egy 147-es és érkezett egy 120-as. Sokan közlekednek kerékpárral. 3-4 üzlet azonban nem nyitott ki, az egyikre ki is volt írva, hogy “Április 18-án BKV sztrájk miatt nem nyitunk ki!”. A piacon rendes pénteki forgalom van (jó sokan vannak) – írta olvasónk.

11.54

Néhány villamos a sztrájk ellenére továbbra is közlekedik a fővárosban; a Nagykörúton pénteken 14 óráig biztosan jár néhány villamos – közölte a BKV.

A 4-6-os villamos vonalán hat szerelvény közlekedik reggel 7.30 óta. A BKV szerint a négy Combino és két régi típusú Ganz villamos – amelyek közül egyet meghibásodás miatt ki kellett cserélni – továbbra is szállít utasokat, így nem igaz az a korábbi sajtóértesülés, miszerint leállították volna a forgalmat.

A BKV fődiszpécsere szerint délután 14 óráig biztosan közlekednek majd a Nagykörúton a villamosok, addig pedig kiderül, hogy lesz-e délutáni váltás.

Budán a 18-as villamos négy szerelvénye jár a Gellért tér és Hűvösvölgy között, valamint Kispesten a 42-es villamosból is néhány szerelvény szállít utasokat. Emellett az 1-es villamos vonalán nyolc szerelvény közlekedik.

Pénteken reggel vita alakult ki a sztrájkbizottság és a BKV vezetői között a néhány közlekedő villamos kapcsán.

11.35

Légfegyverből származó acélgolyókat lőttek ki ismeretlenek pénteken reggel a BVK Fehérvári úti villamosremízére – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Mint közleményükben írták, reggel 7 óra 47 perckor érkezett állampolgári bejelentés a XI. kerületi rendőrkapitányságra, hogy a Fehérvári úti remíz közelében pukkanás- és durranásszerű hangok hallhatók. A rendőrök ellenőrizték a bejelentés tartalmát, és megkezdték a helyszín átvizsgálását.

A helyszínen talált anyagmaradványokat a fegyverszakértő megvizsgálta, elsődleges véleménye szerint azok acélgolyók, amelyek feltehetően légfegyverből lőttek ki, de végleges szakértői vélemény csak későbbre várható – tették hozzá.

A rendőrség egyúttal cáfolta azt a sajtóhírt, hogy a rendőrökre is rálőttek volna, őket semmiféle atrocitás nem érte, sem feléjük, sem rájuk nem adtak le lövéseket, munkájukat zavartalanul végezték; életük, testi épségük nem volt és jelenleg sincs veszélyben.

11.23

A BKV kritikus pénzügyi helyzetére való tekintettel, két részletben, már áprilisban és májusban átadja a főváros az éves költségvetésében a cég számára elfogadott, áfa nélkül 9,7 milliárd forintos önkormányzati támogatását – tudta meg az MTI városházi forrásokból.

A Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes által szorgalmazott javaslatról hétfőn tárgyal a Főpolgármesteri Kabinet. A végső döntést jövő héten csütörtökön hozza meg a Fővárosi Közgyűlés. Ehhez azonban szükség lesz arra is, hogy a közgyűlés napirendjén nem szereplő javaslatot helyszíni kiosztással felvegyék a napirendre.

A közgyűlés márciusban, ellenzéki szorgalmazásra, határozatban nyilvánította ki, hogy helyszíni előterjesztést a jövőben csak akkor vesznek napirendre, ha az előterjesztő igazolni tudja, hogy rajta kívül álló okok miatt vált szükségessé a helyszíni benyújtás – közölte Tiba Zsolt főjegyző az MTI-vel.

11.12

A város kihalt, minden nyugodt. Legkötelebb akkor jelentkezünk, ha bármi változás áll be.

11.11

A tudósítóink által megkérdezett járókelők mindegyike tisztában volt a sztrájk tényével, többségük a követelésekről is tudott. Többen megjegyezték: gyakrabban kéne, hiszen most legalább lehet közlekedni a városban.

11.10

Tudósítóink több üres taxit is láttak az utakon, így azzal is lehet már közlekedni.

11.04

Az MTI által pénteken megkeresett cégek egyikénél sem okozott fennakadást a munkában a BKV-sztrájk, mindenhol időben beértek és fel tudták venni a munkát a dolgozók, s a posta is gond nélkül kézbesít.

Ferihegyen minden dolgozó, aki péntekre be volt osztva, beért és fel tudta venni munkát – közölte Szollár Domonkos, a Budapest Airport és Németh Krisztina, a Malév szóvivője. Tájékoztatásuk szerint a dolgozók leginkább a saját autóikkal jutottak el Ferihegyre, de aki igényelte, azokat céges autóval szállították be. A szokásosnál is gyérebb forgalom miatt senki nem késett el, Ferihegy működésében nincs fennakadás.

A posta is fennakadás nélkül üzemel, folyamatos a küldemények és a nyugdíjak kézbesítése – mondta Tomecskó Tamás szóvivő. Beszámolója szerint a posta többnyire céges autóival szállította be a hivatalokba a mintegy 1500 kézbesítőt és a további 3000 munkavállalót, de voltak, akik saját autóikkal érkeztek és több kollégájukat is magukkal hozták.

A K and H Banknál azok, akiket beosztottak, időre beértek és fel tudták venni a munkát. Lestyi Mónika, a kommunikációs osztály munkatársa elmondta, hogy hosszas előkészület és pontos szervezés előzte meg a pénteki napot, ennek köszönhető, hogy minden munkatársuk időben megérkezett. Volt, aki saját gépjárművel, volt, aki taxival ment dolgozni, a cég mindkét esetben megtéríti a munkába járás költségét.

10.51

Az – egyébként nem létező – Budapesti Utasok Szakszervezeti Szövetsége (BUSZSZ) a világhálón terjedő levelében 2008. április 21-én egésznapos sztrájkot hirdet. A sztrájk keretében április 21-én 0:00 órától, 24:00 óráig a Budapesti Utasok Szakszervezetének tagsága (kb. 1 500 000 utazó) tiltakozásul a BKV dolgozóinak pénteki munkabeszüntetése miatt, térítésmentesen veszi igénybe a BKV járatait, azaz nem kezel jegyet és nem mutatja fel bérletét.

10.21

A Moszkva tér jelenleg teljesen üresnek mondható, körülbelül öt ember lézengett a téren és autók is alig járnak. Tömeg nincs, buszok sem állnak bent, egy-egy 4-6-os villamost látni ,amire körülbelül 30 ember felszáll, de több nem. A Margit hídnál rendkívül sok a biciklis, többségük a kerékpárúton halad.

Szemtanúja volt a közlekedési káosznak? Fotót, videót készített, beszámolót írt? Töltse fel az FN Tudósítóra, ahol az olvasók írják az újságot, vagy küldje be hozzánk e-mailen!

10.20

Több fővárosi középiskolában szünetel az oktatás, az egész kerületre kiterjedően tanítási szünetet rendelt el például Terézváros és Erzsébetváros önkormányzata, a II. kerületben pedig négy intézményben van rendkívüli szünet. Budapest szinte összes kerületében van olyan közép-, illetve általános iskola, ahol nincs tanítás. Azokban az iskolákban, ahol tanítanak, általában a gyerekek fele jelent meg. Az Oktatási Minisztérium csütörtökön közölte, hogy az iskolaigazgatók saját hatáskörükben dönthetnek a rendkívüli oktatási szünet elrendeléséről.

10.15

Nem jelent gondot a parkolás pénteken délelőtt a Belvárosban a fővárosi parkolási társaságok szerint. A társaságok ügyfélszolgálati munkatársai elmondták: most, az egész napos BKV-sztrájk ideje alatt szerintük kevesebb autó parkol a Belvárosban mint máskor, mert sokan nem mertek elindulni a forgalmi dugóktól tartva.

Nem érkezett panasz az autósoktól parkolási nehézségek miatt – mondta a Centrum Parkoló Kft. munkatársa.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészete és a Készenléti Rendőrség Légirendészete egy MI-2-es helikopterrel szemlézte a főváros és a bevezető utak forgalmát. A tapasztalatok szerint a forgalom egy szokványos hétköznapinál is gyérebb, nagyon sok autó parkol a lakótelepek parkolóiban.

10.03

Munkatársunknak egy postás elmondta: csakúgy, mint múltkor, a posta saját autóin szállította be őket a munkahelyükre.

9.59

A Bajcsy-Zsilinszky és az Andrássy út is laza, a Deák téren alig van autó. A lámpánál mindössze öten álltak, ami még éjszaka is szokatlan.

A metrók lezárva (KÉPGALÉRIA!)

A metrók lezárva (KÉPGALÉRIA!)


9.47

Akár a szokásos háromszorosára is nőhet a kerékpáros-forgalom a fővárosban a BKV-sztrájk idején Kürti Gábor, a Hajtás Pajtás Közhasznú Egyesület szóvivője szerint.

Elmondta: az évnek ebben a szakaszában a közösségi közlekedés átlagosan két százalékát teszi ki a biciklisforgalom. A BKV-sztrájk miatt azonban ez az arány a többszörösére nőhet. Szerinte ez a nap alkalmat adott arra, hogy az emberek elővegyék és rendbe tegyék kerékpárjaikat a nyári szezon előtt.
Szilasi László, a velo.hu kerékpáros magazin főszerkesztője az elmondta: az időjárás kedvez a biciklistáknak, így ugyanis jóval többen választják autó helyett a közlekedésnek ezt a formáját. A kerékpárosok száma az elmúlt 2-3 évben megduplázódott, ez azt jelenti, hogy több tízezren indulnak munkába, iskolába biciklivel naponta. A mai nap különleges alkalom, akár 50.000-en is elindulhatnak biciklivel otthonról véleménye szerint.

9.44

Néhány BKV-járat a sztrájk ellenére elindult péntek reggel a fővárosban: a Hungária körúton az 1-es villamos, Kispesten a 42-es villamos jár, fél nyolckor pedig a Nagykörúti villamosok közül is elindítottak néhányat – közölte a BKV. A nagykörúton már csak négy villamos jár.

A BKV szerint korábbi tájékoztatása szerint a 4-6-os villamos vonalán hat szerelvény indult el 7.30-kor, azonban 9 óra előtt az egyik régi Ganz villamos meghibásodott, így ezt egy másik régi szerelvénnyel kellett betolni a kocsiszínbe. Emiatt már csak négy Combino közlekedik a Nagykörúton – mondta Gulyás Attila, a sztrájkbizottság szóvivője.

Budán a 18-as villamos négy szerelvénye jár a Gellért tér és Hűvösvölgy között, valamint Kispesten a 42-es villamosból is néhány szerelvény szállít utasokat. Emellett az 1-es villamos vonalán nyolc szerelvény közlekedik.

Hozzátette: egyetlen buszvezető sem vette fel a munkát, néhány villamosvezető viszont igen.

9.36

Tudósítónk szerint üres a Moszkva tér. Bár jár a 6-os és 56-os villamos is, a végállomásokon csak egy-egy ember lézengett és várakozott. A Margit körút is üres, de a fasor is jól járható.

Információink szerint viszont az agglomerációbeli bevásárlóközpontok zsúfolásig teli vannak.

9.29

Fegyvernek látszó tárggyal fenyegettek meg kér biztonsági őrt a 3-as metró Pöttyös utcai megállójánál – erősítette meg pénteken kora délelőtt Gulyás Attila az MTI információit.

A sztrájkbizottság szóvivője elmondta: ismeretlenek szóváltásba keveredtek a Pöttyös utcai megállóban szolgálatot teljesítő biztonsági őrökkel, majd elhagyták a helyszínt. Amikor visszatértek, már náluk volt a pisztolynak látszó tárgy, amellyel megfenyegették a biztonsági őröket.

“Szerencsére a közelben rendőrök járőröztek, így gyorsan elfogták az ismeretlen fenyegetőket” – tette hozzá Gulyás Attila.

9.27

“Bárcsak mindig sztrájkolnának! Ma fél óra alatt beértem kocsival az ötödik kerületbe Budajenőről, pedig ez egy-másfél óra szokott lenni!” – ad rövid összefoglalót a közlekedési helyzetről egyik olvasónk.

9.23

A bevezető utakon, illetve a belvárosban is kisebb a forgalom, mint egy szokványos pénteki napon, csak a Róbert Károly körúton az Árpád hídnál és a Hungária körút-Könyves Kálmán körút sarkán volt nagyobb torlódás – jelentette az MTI tudósítója.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészete és a Készenléti Rendőrség Légirendészete egy MI-2-es helikopterrel szemlézte a főváros és a bevezető utak forgalmát. A tapasztalatok szerint a forgalom egy szokványos hétköznapinál is gyérebb, nagyon sok autó parkol a lakótelepek parkolóiban.
Az MTI tudósítója szerint az M0-ás autóúton, ahol minden pénteken dugók vannak, most közepes forgalom mellett, folyamatosan lehet haladni.

A BKV-sok 95 százaléka sztrájkol (KÉPGALÉRIA!)

A BKV-sok 95 százaléka sztrájkol (KÉPGALÉRIA!)


9.20

Több fővárosi egyetemen szünetel az oktatás a BKV-dolgozók munkabeszüntetése miatt. Kerekes Sándor, a Budapesti Corvinus Egyetem tudományos rektorhelyettese elmondta: Mészáros Tamás rektor péntekre általános oktatási szünetet rendelt el, de egy módszertani szigorlatot és egy dísznövény-kiállítást megtartanak.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Karának dékánja, Dezső Tamás is általános tanítási szünetet hirdetett a pénteki sztrájk miatt, az egyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karán pedig a nappali tagozatos hallgatók számára óraelmaradást engedélyezett.

Nincs szünet viszont az ELTE Természettudományi, valamint Állam- és Jogtudományi Karán sem, és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen is tanítanak, de aki a sztrájk miatt nem tud órára menni, annak a hiányzását igazoltnak tekintik. Az Oktatási Minisztérium csütörtökön közölte: az iskolaigazgatók saját hatáskörükben dönthetnek a rendkívüli oktatási szünet elrendeléséről.

Szemtanúja volt a közlekedési káosznak? Fotót, videót készített, beszámolót írt? Töltse fel az FN Tudósítóra, ahol az olvasók írják az újságot, vagy küldje be hozzánk e-mailen!

9.18

Bár kevés az utas, de jár a 4-es és a 6-os villamos. A Margit híd is kiválóan járható. A rakparton 100 méteres távolság van az autók között, ez ebben az időszakban szokatlanul kevés.

8.59

Biciklire pattant a város: a Clark Ádám téren és a Lánchídon is laza az autós közlekedés, a rakprtok és a hidak viszont teli vannak sétálókkal, biciklisekkel, rollerezőkkel, görkorisokkal és gördeszkásokkal tudósítónk szerint.

8.44

Gulyás Attila, a sztrájkbizottság egyik szóvivője úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy az ideiglenes villamosvezetőknek jogosítványuk van, gyakorlatuk viszont nincs, ezért veszélyt jelentenek az utazóközönségre.

Somodi László szerint ugyanakkor a most villamosokat vezetők többsége főállású, és minden szükséges képzettséggel rendelkezik, vonalismerete is van, mivel rendszeresen vezet villamost az adott járatokon. Csak négyen-öten mellékfoglalkozásúak, ők jellemzően a villamosforgalmi üzem és forgalomirányítás területén dolgoznak. Egy olyan van csak közöttük, aki a szolgáltatástervezési osztályon dolgozik, de érdemben ő sem vett részt a paraméterkönyv tervezetének elkészítésében – tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

8.42

A paraméterkönyv-tervezet kialakításában résztvevő szakemberek vezetik a villamosokat a munkabeszüntetés idején – mondták a sztrájkbizottság szóvivői. A vezérigazgató-helyettes szerint ezek az “alkalmi” járművezetők is alkalmasak a feladatra.

Nemes Gábor szerint Somodi Lászlónak, a BKV vezérigazgató-helyettesének menetrendkészítéssel foglalkozó munkatársai szabadságot vettek ki mára azért, hogy sztrájktörőkként villamost vezethessenek. Elmondta: a 4-6-os vonalán közlekedő járműveket vezetik az előzőleg a járatritkítási tervezet kialakításában résztvevő szakemberek.

A szóvivő szerint a vezérigazgató-helyettes ahelyett, hogy visszavonta volna a járatritkítási tervezetet – a szakszervezetek követelésének megfelelően -, inkább “sztrájktörőket toboroz”, és emiatt alkalmatlan munkaköre ellátására.

8.36

Támadás érte a II. kerületi Szép Ilona villamosremízt pénteken, kora reggel; feltehetően Molotov-koktélt dobtak a telephelyre – erősítette meg a BKV az MTI információit.

Valószínűleg Molotov-koktélt dobott egy ismeretlen elkövető ma reggel 6 óra után a Szép Ilona kocsiszínre. A rendőrség már a helyszínen van, sérülés nem történt, de néhány villamosban kár keletkezett.

8.35

Egy csendes nyári hétköznapra emlékeztet a főváros forgalma: a hidak sokkal lazábban járhatók, mint általában péntek reggelente, az alsó rakpartok mindkét oldalon haladnak, a Kossuth Lajos utca és a Rákóczi út szinte üres. A Hegyalja út is járható.

8.26

Az Astoria és a Kálvin tér is jól járható. Rendőrök vannak, de csak figyelik a forgalmat.

8.21

Tudósítónk szerint – bár zsúfolt – de jár a belvárosban a piros 73-as autóbusz, hatpercenként. Igaz, nem a megszokott járművekkel. Az Astoriánál kettő, a Kálvin térnél három biztonsági alkalmazott védi a lezárt metrót. Dugó sehol sincs, sokan kerékpárra pattantak vagy görkorcsolyával közlekednek.

8.16

Nincs véradás a BKV-telephelyeken, mert az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) nem kereste meg a szakszervezeteket, és a munkáltatót sem – közölte Gulyás Attila. A sztrájkbizottság szóvivője elmondta: a dolgozókat felkészítették arra, hogy véradással segítsék az OVSZ munkáját, de a szolgálat eddig nem jelentkezett, pedig csütörtökön azt közölték, hogy a pénteki munkabeszüntetés következtében ismételten elmaradó kiszállások miatt kétszáz egységgel lesz kevesebb a vérmennyiség, amelynek hiánya már veszélyeztetheti a főváros betegellátását.

8.15

Több csomópontot is ellenőriz a rendőrség és segítik a forgalom zavartalan haladását. Rendőri jelenlétre kell számítani az Astoriánál, a Nyugati téren, a Flórián téren, a Róbert Károly körúton, a Szerencs utcánál, a BAH csomópontnál, a Moszkva téren, a Kosztolányi Dezső téren, a Nagyvárad téren, a Kerepesi út-Pongrácz út kereszteződésében, a Kerepesi út-Hungária körút kereszteződésében, a Bajcsy-Zsilinszky út-Andrássy út kereszteződésében, az Üllői út-Ferenc körút kereszteződésében, a Blaha Lujza téren, az Oktogonon, a Hungária körút-Thököly út kereszteződésében, valamint a Roosewelt téren.
A rendőrség a KRESZ-szabályok fokozott betartására, körültekintő vezetésre kéri az autósokat.

8.14

A rendőrség a BKV-sztrájk ideje alatt a folyamatos haladás érdekében ellenőrzi a fővárosba vezető utakat és többek között a belvárosi csomópontokat – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A fővárosi rendőrség a sztrájk ideje alatt ellenőrzést végez több útvonalon is, így a Szentendrei úton, a Váci úton, az M3 autópálya bevezető szakaszán, a Kerepesi úton, a Ferihegyi gyorsforgalmi út-Üllői út szakaszon, a Nagykőrösi úton, a 6-os főút bevezető szakaszán, az M1-M7 autópálya bevezető szakaszán, a Szilágyi Erzsébet fasoron, a BAH csomópont-Hegyalja út-Erzsébet híd-Kossuth Lajos utca-Rákóczi út-Baross tér útvonalon.

8.11

Jár a 83-as trolipótló busz is, utasokat is szállít. A belvárost járó tudósítónk szerint sehol sincs fennakadás a közlekedésben. A bevezető utak is járhatóak.

8.05

A legfrissebb hírek szerint csökkent a zsúfoltság a főváros útjain, de továbbra is lassabb haladásra kell számítani a Margit hídon Buda felé, a Budai alsó rakparton a Lágymányosi hídtól észak felé és a Margit híd közelében, a Belvárosban pedig a Roosevelt tér és az Astoria környékén.

8.04

Tudósítónk szerint a pesti alsórakpart végig jól járható, jobban, mint ilyenkor általában.

Szemtanúja volt a közlekedési káosznak? Fotót, videót készített, beszámolót írt? Töltse fel az FN Tudósítóra, ahol az olvasók írják az újságot, vagy küldje be hozzánk e-mailen!


8.03

Azon villamosvezetők, akik mégis felvették a munkát, a vállalat szerint nem sztrájktörők. Csak elhivatott BKV-sok.

8.02

Fegyelmezettek a sztrájkolók; sakkozással, kártyázással, filmnézéssel töltik a munkabeszüntetést – közölte Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője.

A szóvivő elmondta, hogy a sztrájkolók számára minden telephelyen megnyitottak egy külön helyiséget, ahol beszélgetéssel, játékokkal, filmnézéssel töltik az idejüket. Néhány telephelyen pingpongozni is lehet, máshol kivetítőn követik a híradót, vagy filmeket vetítenek nekik.

A buszvezetők körében 100 százalékos a munkabeszüntetés, 24 villamos (a 600-ból) viszont elindult. A kiszolgáló személyzet tagjai közül is nagyon sokan sztrájkolnak – tette hozzá Nemes Gábor.

Utasok várakoznak - általában hiába (KÉPGALÉRIA!)

Utasok várakoznak – általában hiába (KÉPGALÉRIA!)


8.00

A város csomópontjain zavartalan egyelőre a közlekedés.

7.53

Reggel háromnegyed hatkor megtámadtak egy remizt. A Hír Tv információi szerint bombát dobtak a villamosgarázsra.

7.51

Néhány BKV-járat a sztrájk ellenére elindult reggel a fővárosban. Rendesen járnak a BKV alvállalkozói által üzemeltetett buszok, és négy villamosvonalon elindult néhány szerelvény. Szabad taxit is lehet találni.

7.39

Budapesten a forgalom erősebb az ilyenkor megszokottnál, az M3-as bevezető szakasza például már negyed hétkor kezdett bedugulni. A FigyelőNet munkatársainak tapasztalata szerint azonban nincs akkora fennakadás, mint két hete hétfőn, az első munkabeszüntetés alkalmával volt. Csütörtök délután voltak a szokásosnál nagyobb dugók Budapesten. Valószínűleg ez alkalommal többen vettek ki szabadságot erre a napra.

7.18

Reggel minden BKV-alkalmazott beérkezett munkahelyére, a sztrájk támogatottsága 95 százalék feletti, a munkát egyetlen buszvezető sem vette fel, néhány villamosvezető viszont igen – mondta Nemes Gábor, a sztrájkbizottság egyik szóvivője. A BKV szerint a 4-6-os villamos vonalán hat Combino közlekedik 7.30-tól, Budán a 18-as villamos négy szerelvénye jár a Gellért tér és Hűvösvölgy között, valamint Kispesten a 42-es villamosból is néhány szerelvény szállít utasokat. Emellett az 1-es villamos vonalán nyolc szerelvény közlekedik. A sztrájkbizottság egy másik szóvivője a Napkeltében úgy nyilatkozott, hogy az 1-es villamosokat forgalmi és zavarelhárító tisztek vezetik, ami komoly veszélyt jelent a közlekedés biztonságára.

7.11

Az éjszakai buszok üzemkezdésig még jártak.

7.03

A szakszervezetek 0 órától megkezdték a 24 órás sztrájkot. Mint a közlekedési vállalat közleményében kifejti, a BKV vezetése az utolsó pillanatig mindent megtett a sztrájk elkerülése érdekében. A szakszervezetek nem fogadták el sem a társaság által már korábban felajánlott engedményeket, sem a szerda este 8 órakor megtartott tárgyalási fordulóra készült írásos megállapodás-tervezetet. De figyelmen kívül hagyták a Hagyó Miklós és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyetteseknek a főváros vezetése nevében a BKV-hoz délután eljuttatott garanciavállaló nyilatkozatát is.

“A szakszervezetek eszköze, a BKV 40 éves történetében példa nélküli 24 órás sztrájk túllő a célon: hiszen a sztrájkolók a fővárosiakat büntetik azzal, hogy egy napra ellehetetlenítik a közlekedést” – áll a BKV közleményében.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

FORT LAUDERDALE, FL - FEBRUARY 17:  Reef Buehler,4, joins his parents and others after a school shooting that killed 17 to protest against guns on the steps of the Broward County Federal courthouse on February 17, 2018 in Fort Lauderdale, Florida. Earlier this week former student Nikolas Cruz opened fire with a AR-15 rifle at the Marjory Stoneman Douglas High School killing 17 people.  (Photo by Joe Raedle/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.