Belföld

Előbb fizet a BKV-nak a főváros

Már áprilisban és májusban átadja a főváros az éves költségvetésében a cég számára elfogadott, áfa nélkül 9,7 milliárd forintos önkormányzati támogatását, hogy segítsenek a BKV kritikus pénzügyi helyzetén.

A Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes által szorgalmazott javaslatról hétfőn tárgyal a Főpolgármesteri Kabinet. A végső döntést jövő héten csütörtökön hozza meg a Fővárosi Közgyűlés. Ehhez azonban szükség lesz arra is, hogy a közgyűlés napirendjén nem szereplő javaslatot helyszíni kiosztással felvegyék a napirendre – tudta meg az MTI pénteken városházi forrásokból.

A közgyűlés márciusban, ellenzéki szorgalmazásra, határozatban nyilvánította ki, hogy helyszíni előterjesztést a jövőben csak akkor vesznek napirendre, ha az előterjesztő igazolni tudja, hogy rajta kívül álló okok miatt vált szükségessé a helyszíni benyújtás – közölte Tiba Zsolt főjegyző.

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője üdvözítőnek tartja a Főpolgármesteri Kabinet tervét, de szerinte ez nem oldja meg a helyzetet. Ez igazolni látszik azt, hogy az eddigi 10 milliárdos tőkepótló támogatás nem hogy inflációt követő nem lesz, hanem még kevesebb az eddigi évekhez képest – tette hozzá.

A BKV-szakszervezetek azt követelik a cégtől, hogy vonja vissza a járatritkítási tervezetet, készítsen újat a szakszervezetek bevonásával, vonja vissza a csoportos létszámleépítést, javítsa a munkakörülményeket, és azt, hogy a menedzsment vonja be őket a döntéseket előkészítő folyamatokba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik