Belföld

Mindenképp sztrájkol a BKV

A BKV-szakszervezetek elutasították a főváros garanciavállalását, így megtartják a pénteki sztrájkot - közölték szakszervezeti tisztségviselők a közlekedési vállalat menedzsmentje és az érdekképviseletek csütörtök esti újabb tárgyalása után.

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság egyik szóvivője elmondta, a város vezetőinek ígérete nem jelent garanciát arra, hogy teljesül a szakszervezetek követelése, és megnyugtatóan megoldják a BKV gazdasági problémáit. Mint hozzátette: a sztrájkot megtartják.

Nemes Gábor szerint csak általánosságokat fogalmaztak meg a főpolgármester-helyettesek által aláírt dokumentumban, a munkáltató pedig nem tett az asztalra újabb javaslatot, s a paraméterkönyv tervezetét nem vonta vissza.

A városvezetés levele ellentmondásos: az egyik sorban garanciavállalást írnak arra vonatkozóan, hogy lépéseket tesznek a cég gazdasági problémájának megoldására, a következőben pedig azt írják, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak nincs megfelelő anyagi fedezete a BKV pénzügyi hátterének megteremtéséhez – jegyezte meg.

Gulyás Attila, a sztrájkbizottság másik szóvivője elmondta, hogy a szakszervezetek jogászai szerint sem jelent garanciát a városvezetés ígérete, és a munkáltatóval sem közeledtek az álláspontok – tette hozzá.

A tárgyalások jövő hét kedden 17.00 órakor folytatódnak. A városvezetés csütörtökön közölte a cég vezetőségével és a szakszervezetekkel, hogy garanciát vállal: augusztus végéig kidolgoztatja a BKV rövid-, közép- és hosszú távú finanszírozási koncepcióját.

A szakszervezetek egyik legfőbb követelése éppen az volt, hogy a cég vezetősége és a tulajdonos adjon garanciát: lépéseket tesz a társaság gazdasági problémáinak megoldására. A pénteki egész napos munkabeszüntetés pénteken nulla órakor kezdődik, de a járatok csak 4.30-kor állnak le teljesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik